Nove stare države


Lost States” nova je knjiga Quirk books izdanja koja govori o Americi koju ne znamo, a koja je mogla biti, a možda i bude. Države Lincoln, Jefferson, Franklin, Deseret, Južna Kalifornija, Texlahomi, Navajo, pet teksaških država, Zapadna Florida, Superior i moj favorit: Transilvanija 🙂

Naravno, povodom presude Međunarodnog suda pravde UN kojom je presuđeno 10 prema 4 (kineski sudac suzdržan zbog tehničkih razloga) da Kosovska deklaracija nezavisnosti NIJE protivna međunarodnom pravu, ponovno je aktualizirala pitane secesionističkih pokreta u Europi.

A tu je i karta bliskog istoka utemeljena na procjenama raspada višenacionalnih i višereligijskih država.Nadolazeći sukob USA/Izrael sa Iranom iTurska “neootomanska” politika koja kombinira turski nacionalizam sa islamizmom i utjecajem na bivše otomanske teritorije dolijevaju ulje na vatru svjetskog geostrateškog “žarišta” (tj. fokusa). Izgleda da se serija novih ratova neće moći izbjeći. Uskoro bi mogli, ponovno, postojati Kurdistan, Balučistan, Šiitska država južnog Iraka i zapadne Arabije, Paštunistan (jug Afganistana i sjeverozapad Pakistana, Kašmir, Somaliland, južni Sudan itd.

Više o secesionistima i kartama možete pronaći na cartophilii.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Svijet i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.