Svijet na rubu valutnog rata


Najnovije mjere američkih Federalnih rezervi nisu ostale bez odgovora. Diljem svijeta ministri financija (kineski, brazilski, njemački) i direktori međunarodnih financijskih organizacija (WTO, IMF) upozoravaju kako su rast BDP i zaposlenosti u Americi,  motoru svjetske ekonomije dobrodošli, ali se protive daljnjim manipulacijama monetarnom politikom, financijskim tržištima i carinama, kako Kine, tako i Amerike.

Dilma Rousseff, novoizabrana predsjednica Brazila izjavila je: “Zadnji put kad se desila ovakva serija kompetitivnih devaluacija… rezultat je bio Drugi svjetski rat.” Brazilski real je u zadnjih godinu dana ojačao prema dolaru čak 39 %, što izravno uništava brazilsku industriju i navelo je ministra financija Guida Montegu da najavi mjere odmazde.
“Dok svijet ne osigura suzdržanost u izdavanju globalnih valuta, poput dolara, što neće biti lako, nova kriza je neizbježna…Neobuzdano štampanje dolara najveća je prijetnja globalnoj ekonomiji. Kina mora podići monetarni kineski zid i osigurati kontrolu kapitala kako bi se zaštitila od vanjskih šokova” izjavio je savjetnik kineske centralne banke Xia Bin.
Tajlandski ministar financija u “bliskoj je suradnji” sa ministrima ASEANA sa kojima će pripremiti zajednički odgovor “pretjeranim špekulacijama”.
Axel Merck, strategist je NBC-u izjavio kako “Mi (USA) nećemo biti poput Japana, jer mi financiramo svoj deficit izvan zemlje. Zato će naša sudbina biti drugačija. Dolar bi mogao krahirati u postupku. Problem je u tome što Bernanke želi slabiji dolar. Imaćemo inflaciju, ali ne tamo gdje je Bernanke želi, plaće neće porasti, već će porasti cijene na pumpi (energenti).”
Kako komentirati sve ove vijesti iz naše nacionalne pespektive? Gospodin Rohatinski dobitnik je nagrade za najboljeg centralnog bankara svijeta. Sve više postaje očito zašto je dobio nagradu i u čijem interesu je radio. Izgleda da je jedina valuta koja kontinuirano jača hrvatska kuna. Dobro je znati kako je naša Narodna banka stvorila najjaču svjetsku ekonomiju koja stoji iza najjače svjetske valute.
Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.