Burajz, imaš 10 200 milijardi $ viška ?


Prvo moram pohvaliti odličan, aktualan i provokativan blog PolyCapitalist koji je odličan izvor informacija i povod za razmišljanje. Najviše bi svi ekonomisti, političari i bankari trebali razmišljati o 10 200 milijardi ili 10,2 triliona dolara, što je iznos koji će 15 razvijenih država trebati posuditi u 2011.g. kako bi isfinancirali svoje obaveze.

To je iznos koji neće biti dostupan nerazvijenim državama poput Hrvatske, niti gospodarstvu. Iako je guverner HNB Rohatinski uvjeren kako će biti dovoljno novca za sve, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond tvrde drugačije !

!!!! Svjetski financijski sustav je danas u većoj opasnosti nego li 2008. !!!!

Ukupna količina dostupnog kapitala pala je sa 9,5 % tijekom Bushevih godina na samo 3,4 % svjetskog BDP-a, što će imati veliki utjecaj na rast kamata. Pad vrijednosti dolara uslijed njegove hiperprodukcije i uslijed smanjenja njegove pozicije kao svjetske rezervne valute u korist eura i jena produbit će američku ekonomsku krizu.

“To je krajnji nepoželjan rezultat – zamislite financijsku krizu u kojoj vlade nisu u stanju pomoći, jer su i vladine financije u krizi” piše u ovomjesečnom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda, navodi WSJ.

Niall Ferguson, ekonomski profesor sa Harvarda i autor upozorava kako će Amerika doživjeti veliku krizu suverenog duga poput Grčke čim padne rejting USA i kamate na državne obveznice počnu rasti, negdje unutar dvije do četiri godine.

Obratite pažnju na zaključak: “Povlačenje vojske iz doline Mezopotamije i sa vrhova Hindukuša uvijek je u povijesti bio zloslutni vijesnik propasti carstava !”

Kad bi postojala politička volja, a nema je, koja bi se othrvala interesima financijsko-vojnog lobija američka vlada još uvijek bi mogla zaustaviti klizanje u propast. Neke od mjera mogle bi biti, poredane bez nekog posebnog reda:

  • povlačenje vojske iz Aganistana i Iraka
  • zatvaranje većine od 800 vojnih baza izvan USA i smanjenje Oružanih snaga
  • povećanje poreza za 2 % najbogatijih, ne sa 36 % na 39 %, što je Obamin prijedlog, već drastično, iznad 50 %
  • reforma mirovinskog sustava gdje bi korporacije morale više ulagati u mirovine radnika po uzoru na europsku solidarnost
  • rasterećivanje zatvorskog sustava od ovisnika, posebno od lakših droga
  • reguliranje statusa ilegalnih imigranata po uzoru na McCainov prijedlog – amnestija i legalizacija uz plaćanje kazni
  • državne subvencije za modernizaciju energetske mreže i izgradnju alternativnih izvora energije, te nova istraživanja
  • privremena nacionalizacija neuspješnih banaka
  • obavezno rasformiranje “too big to fail” korporacija po uzoru na rasformiranje Standard Oila i ATT na baby bellove
  • uzajamni svjetski otpis državnih dugova, najvjerovatnije putem poništenja, odgode plaćanja ili devalvacije državnih obveznica.
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, Znanost i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.