Porezi za popunjavanje proračunske rupe


Porez na kuću, stan i zemljište - BIRAJ

Već smo pisali kako Hrvatskoj za redovno poslovanje po starom nedostaje 31 milijarda kuna koje će teško naći dodatnim zaduživanjem na sve škrtijem svjetskom financijskom tržištu.

O TRŽIŠTU KAPITALA

– Kad najavljuju oporezivanje kapitalne dobiti i dividendi, što će učiniti kad se ostvari kapitalni gubitak? Tko dira u oporezivanje na tržištu kapitala, a ne oporezuje i kamate na štednju, dokrajčit će ionako slabo tržište kapitala – tvrdi Ante Samodol i napominje:

– Više ne možemo govoriti o inozemnoj akumulaciji kapitala, nema novih inicijalnih javnih ponuda, od iduće godine može se štedjeti i u inozemstvu, kad uđemo u Europsku uniju ukinut će se i odredbe po kojima obvezni mirovinski fondovi moraju ulagati do 50 posto imovine u Hrvatskoj… o svemu tome moramo voditi računa.

Moramo puno toga redifinirati, fiskalna i monetarna politika moraju postići konsenzus. Kad nema gospodarskog rasta, koji se održavao na zaduživanju i potrošnji, dolazi u pitanje i sveta krava: tečaj.

Kazao je to Ante Samodol, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), na četvrtoj međunarodnoj konferenciji fondovske industrije koja se u ponedjeljak i utorak održala u hotelu “Le Meridien Lav“ u Podstrani, a okupila je više od 200 fond menadžera i drugih financijskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Mađarska i Hrvatska imaju bogatu zajedničku povijest i kao susjedi mnoge ekonomske sličnosti. Mađarska kao veća, u mnogim je stvarima ispred Hrvatske, kako u ulasku u NATO i EU, sprovođenju teških rezova kako bi se izvukla iz prezaduženosti, tako i u najnovijim mjerama za osiguranje novca za financiranje države. Hrvatska je do sada povijesno nebrojeno puta pratila Mađarsku, pa je važno primiti na znanje da Mađarska vlada nacionalizira drugi mirovinski stup.

Također, Mađarska je osim poreza na bankarsku aktivu uvela i Porez na energetske, telekomunikacijske i maloprodajne tvrtke sa godišnjim prihodom većim od 13 milijuna kuna od 0,1 do 6,5 %.

Politika je Mađarske vlade oporezovanje onih koji su ostvarili veliku korist u globalizaciji i krizi, što je premijer Viktora Orbana argumentirao:

Neprihvatljivo je tretirati banke kao svete krave u uvjetima globalne krize koju su same započele.

Na žalost, hrvatska vlada umjesto o tome, razmišlja o uvođenju PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove od 10 % čime može samo  povećati inflaciju, smanjiti standard građana i dodatno upropastiti hrvatsko gospodarstvo. Ono što bi i zadnjem idiotu već trebalo biti jasno je da su građani RH previše, a ne premalo oporezovani.

O međunarodnom povjerenju u sposobnost hrvatske vlade govori nam pad poslovnog rejtinga koji je najava povećanja kamata na državne obveznice.

O rezanju državne potrošnje, po uzoru na Veliku Britaniju, koja reže sve službe osim zdravstva i školstva, otpuštajući/umirovljujući u idućih pet godina 490 000 državnih i javnih službenika, te zaposlenika državnih tvrtki, nema ni riječi u programu hrvatske vlade. Ali nažalost, niti kod opozicije.

Koje su to mjere britanske vlade ? Povećanje PDV-a na 20 %, zamrzavanje plaća, dječjih doplataka i socijalne skrbi, povećanje poreza na kapitalnu dobit (ali uz priznavanje i poreznog gubitka), zamrzavanje poreza na imovinu (kod nas: komunalna naknada), uvođenje poreza na bankarsku aktivu, povećanje neoporezive porezne osnovice za najniže plaće, te nove porezne olakšice za otvaranje novih radnih mjesta IZVAN metropole !

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, Hrvatska i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Porezi za popunjavanje proračunske rupe

  1. Povratni ping: Jesam Vam rekao ! « Otvoreni blog

Komentari su zatvoreni.