Mliječna staza izbacuje mjehur(ić)e !!!


Volim Asimovljev citat kako otkrića ne počinju sa “Eureka! Pronašao sam!” već sa “Ovo izgleda čudno ?”, kaže  dr. Douglas Finkbeiner, voditelj astrofizičarskog istraživanja sa Harvard-Smitsonian Centra iz Cambrigde, Mass.

Koristeći NASA-in Fermijev svemirski teleskop gama zraka otkrili dva velika mjehura koji su okomito izbačeni iz središta naše galaksije u visinu od 25 000 svjetlosnih godina u oba smjera !

Milky way gammaray_bubbles

Znanstvenici su istraživali tamnu materiju, tajnovitu tvar koja vjerovatno čini 80 % svemira. Tražili su gust prostor tamne materije, blizu galaktičkog središta, gdje su očekivali ugledati njen sudar sa anti-materijom koji bi proizveo eksploziju gama zraka.

Na svoje iznenađenje otkrili su kako im u tome smetaju do danas nepoznata dva mjehura gama zraka sa vrlo jasnim granicama, okružena tankim slojem x zraka i malim mikrovalnim središtem u centru svakog mjehura. Jedan od mogućih izvora mjehura bi mogla biti supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije !

Nagađaju kako su vjerovatno stari milijune godina, a nažalost, njihovo postojanje značajno otežava pronalaženje tamne materije.

Mjehuri zauzimaju pola vidljivog neba, od zviježđa Djevice do zviježda  Grus.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Znanost i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.