Jesam Vam rekao !


Sa “Jesam Vam rekao !” započeo je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, svoje izlaganje na  posljednjem godišnjem skupu hrvatskih ekonomista, političara i “gospodarstvenika” prije bankrota koji će neizbježno uslijediti. U porezima za popunjavanje proračunske rupe naveli smo neke od mjera koje su neophodne za preživljavanje hrvatskog društva.

Iako političari, bankari i njihovi mediji bitno zamagljuju ove činjenice sa praznim pričama, skandalima, “obračunima sa korupcijom” koji nikog ne šalju na višegodišnju robiju i ne oduzimaju ukradenu imovinu, Šeherezadama, Mamićima i top modelima, narod sve više osjeća nemar i pljačku vladajuće elite na svom trbuhu. Slijedi nam kriza ništa manja od one iz 1989. kad su kolabirali društveno vlasništvo i partijsko “samoupravljanje”, Jugoslavija i SEV (najveći trgovinski partner). Sjećate se, zar ne ?

Vraćaju li se štrajkovi, otkazi, inflacija, devalvacija, redukcije (plina skoro sigurno), bankroti i sanacije banaka, rasprodaja državne imovine, zemljišta i uvođenje do tad nepoznatih “trošarina, prireza, PDV-a” i sličnih pojmova kojih u “mračnim vremenima” nije bilo ? Usput, USA ni dan danas nema PDV.

Rohatinski je za Slobodnu Damaciju potvrdio navode Jean-Claude Tricheta, predsjednika Europske centralne banke kako srljamo u katastrofu. Evo nekoliko navoda:

Najkraće, ako Vlada sada ima plan za smanjenje 5000 zaposlenih u državnoj upravi, a to ne provodi, za nekoliko godina bi morala otpustiti 10 do 20 tisuća ljudi, a ostalima smanjiti plaće.

Ako ne bi sada provela reviziju povlaštenih mirovina i smanjila ih za 10 do 20 posto, kasnije bi morala smanjiti ne samo povlaštene mirovine za 40 posto već bi i mirovine iz rada morala umanjiti za desetak posto.

Ako sada trebala otpustiti od 10 do 20 tisuća ljudi u javnim poduzećima, za dvije do pet godina će ih morati otpustiti 30 do 40 tisuća.

Ako sada ne provede blažu reformu tržišta rada i mirovinskog sustava, za nekoliko godina će morati provesti najtvrđe neoliberalne ekonomske mjere.

Gdje će biti otpuštanja ? Pa ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da u proračunu za 2011. brodogradilišta neće dobiti ni kune potpore jer je od 2006. to zabranjeno.

O realnosti hrvatske Vlade

Vlada predlaže proračunske rashode od 122 milijarde kuna, a predviđaju se prihodi od 108 milijardi kuna uz rast BDP-a od 1,5 posto.

Nema nulte stope PDV-a. S tim (“pregovori” sa EU) smo prihvatili i rokove, a to je najkasnije 1. siječnja 2012.

Kaže Friščić jasno najavljujući poskupljenje kruha, mlijeka i lijekova tijekom 2012. !

Devizne rezerve su u ovom trenutku na svom rekordu od 11,1 milijardu eura. 2011. Hrvatskoj dospijeva na naplatu 9,5 milijardi eura kredita, tu su i najmanje dvije milijarde eura proračunskog deficita, uz potpuno nerealno zamišljenu stopu rasta od 1,5 % BDP-a, iako su i HNB i nezavisni ekonomisti već upozorili kako nam i dogodine slijedi PAD BDP-a od najmanje 1 % !!!

Odakle će vlada namaknuti manjak od najmanje 31 milijardu kuna ?

Sve navedene dionice vrijede manje od pola milijarde kuna (490 mil.kn) !

3,5 % T-coma iznosi oko 780 milijuna kn.

Tržišna vrijednost dionica INA d.d. sada iznosi oko 18 milijardi kuna od čega je 44 % u vlasništvu RH. To je oko 8,5 milijardi kuna.

Croatia osiguranje (81,2 % vlasnik je Fond za privatizaciju) vrijede oko 1,3 milijarde kuna.

Hrvatska poštanska banka najnovijom dokapitalizacijom ostat će u državnom vlasništvu (Fonda, Pošte, HZMO) sa temeljnim kapitalom od milijardu kuna i biće spremna za međunarodni IPO iduće godine, barem za manjinski udio (25-49%).

 

Naravno, ako se vlada ipak odluči (privremeno) oporezovati i aktivu banaka po stopi od 0,5 % čime će im umanjiti dobit (koja je višestruko veća od europskog prosjeka) mogla bi ubrati još 1,9 milijardi kn.

Sve navedeno iznosi oko 14 milijardi. Što bi još država mogla prodati ? A da za to postoje zainteresirani kupci ?

Prihodi od prodaje nekretnina i zemljišta, legalizacija gradnje i povećanje različitih koncesija (minerali, ceste, tv&telekom) ne postoje, jer jednostavno trenutno nemaju kupaca.

Što bi onda to moglo značiti za ekonomsku sliku Hrvatske ?

Scenarij koji ja nazivam: 10-10-10 ili “Redukcija-Devalvacija-Inflacija”

Detonator: pad kreditnog rejtinga će podići kamatne stope prvo za obveznice, a zatim i za kredite. U svijetu vlada nestašica kapitala, pa će prvo nastradati gubitaši: “Zbog EU” slijedi ukidanje državnih subvencija i jamstava brodogradnji, te pooštrenje uvjeta za isplatu poljoprivrednih poticaja i obustava kapitalnih investicija.

Posljedice:

Prvo, Vlada će morati zamrznuti plaće i mirovine, ali to neće biti dovoljno. Potrebno je reducirati masu plaća i mirovina za 10 % ! To je moguće serijom mjera:

  • pojačati otpuštanja/umirovljenja iz državne/javne službe umanjujući iste za najmanje 10 000 radnih mjesta.
  • Ograničavanje visina državnih plaća, mirovina i bonusa također je vrlo vjerovatno kako bi se ublažile socijalne nepravde. Npr. u SAD ni jedan državni službenik ne smije imati veću vlaću od Predsjednika.
  • Vrlo je vjerovatno kako će povlaštene mirovine biti umanjene za 10 %.

Drugo, HNB će koristiti devizne rezerve kako bi ublažila devalvaciju kune prema euru, ali koja bi do kraja iduće godine mogla biti i 10 %.

Treće, inflacija cijena energenata, industrijskih i prehrambenih proizvoda koji će poskupiti do 10 %. Sve preko toga izazvalo bi socijalne nemire.

Za skeptike slijedi ilustracija sa linkom.

Sve ovo se može izbjeći, ali samo uz oštre i brze reforme i potpunu promjenu načina financiranja države i društva. A kome je to ovdje u interesu ? Političarima, bankarima, tajkunima, državnim činovnicima/službenicima/povlaštenim umirovljenicima ili bilo kome tko prima poticaje ili neku drugu pomoć od države ?

Bojim se da u ovoj zemlji postoji premali broj od države ne-ovisnih građana kako bi je spasili od sebe same. Nadam se da griješim, a istinu će pokazati skori parlamentarni izbori.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, Hrvatska i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.