Otkriće Makroverzuma


Duboko polje, naizgled prazna točka na nebu sadrži tisuće galaksija

Hubble: Duboko polje, naizgled prazna točka na nebu sadrži tisuće galaksija

Nekada je “sve pod kapom nebeskom” bilo dovoljno velika metafora da opiše sveobuhvatnu ukupnost cijelog postojanja, njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ipak, najnovije fizikalne jednadžbe i otkrića svemirskih teleskopa ponovno su učinili paradigm shift u ljudskom shvaćanje Svega.
Svemir ili univerzum razumijemo kao postojanje unutar prostor-vremena očito je puno veći od vidljivog svemira (kojeg vidimo zahvaljujući širenju svjetlosti koje je počelo prije cca 13,7 milijardi godina). Dakle, “u početku bijaše tama…i bi svjetlost.” I još uvijek jeste…
Kao puno veći pojam od vidljivog svemira, a za razliku od također postojećih, dapače vjerovatno i međusobno povezanih/ovisnih paralelnih univerzuma (o čemu više drugi put) predlažem kao novi pojam Makroverzum.
Izvan dosega “vidljivog” svemira (koji možete vidjeti u simulaciji poznatog svemira) izgleda nalazi se još 250 PUTA veći Svemir (tj. promjer od 3 425 milijardi svjetlosnih godina) u kojemu vrijede isti zakoni fizike kao i u našem kutku. Naročito je facinantno što izgleda da je “svemir” ne samo veći, nego i stariji nego što se mislilo. Oko 1000 milijardi godina stariji ! A ovaj naš postojeći samo je posljedica jednog od mnogih cikličnih big bangova.
A mislili ste da je ovaj svemir sa nekoliko stotina milijardi galaksija (svaka sa nekoliko stotina milijardi zvjezdanih sustava) ?
Pogledajte video-priloge

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Znanost i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.