Arapska revolucija: Vojska i narod srušili Mubaraka


Mubarak podnio ostavku ! Vojska preuzela vlast !

Nakon 18 dana prosvjeda pao je još jedan “prozapadni” diktator. Egipatsku revoluciju inspirirala je tuniška siječanjska revolucija koju je započeo mladi trgovac voćem  svojim samospaljivanjem.

General Omar Sulejman, Mubarakov  potpredsjednik tmurno raspoložen objavio je na egipatskoj državnoj televiziji:

” U ovim teškim okolnostima kroz koje zemlja prolazi, predsjednik Hosni Mubarak odlučio je napustiti svoju poziciju Predsjednika Republike. Naložio je Vrhovnom vijeću Oružanih snaga da vode državu.”

Muhamed ElBaradei, jedan od vođa prosvjeda: “Ovo je najbolji dan mog života.”

Joe Biden, potpredsjednik USA upravo je izjavio na CNN-u: “USA, demokrati i republikanci, jednim glasom govore…Univerzalna prava egipatskog naroda moraju biti poštovana…u tranziciji prema demokraciji…”

Vojska je najavila raspuštanje Vlade i Parlamenta, te sazivanje demokratskih izbora. U zemlji je još na snazi 30 godišnje izvanredno stanje, Muslimansko bratstvo je zabranjeno, a ostale demokratske stranke neorganizirane u narodu.

Milijuni na ulicama slave, dok neki već pozivaju na suđenje Mubaraku čije se bogatstvo procjenjuje na 70 milijardi dolara.

Mnogi pripisuju Facebooku, Tweeteru i blogovima značajan doprinos revoluciji. Svijet je gledao i Tian An Men se nije mogao dogoditi. Narod je pridobio vojsku na svoju stranu.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Svijet i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Arapska revolucija: Vojska i narod srušili Mubaraka

 1. Otvoreni bloger napisao:

  Prvi put u 8 000 godina najstarija država na svijetu smijenila je živog faraona-diktatora.
  Egipat do sada nije imao ni prave izbore, ni sudove, ni ljudska prava…
  Tunis, Egipat, Jordan, Libanon, Jemen…svi doživljavaju velike promjene.
  Kako će završiti, uspjehom demokracije (makar bila i turskog, iračkog i pakistanskog tipa) ili sveopćim arapsko/iransko-NATO ratom još je sporno.

  Ali danas je u svijetu jedan diktator manje i najavljeni jedni slobodni višestranački izbori više.

  To bi trebalo biti važno. Barem onima koji misle da je Hrvatska na istoj planeti sa gorespomenutim zemljama.

 2. Otvoreni bloger napisao:

  Možete li navesti neki drugi primjer srušenog vladara narodnom voljom i mirnim prosvjedima živog (ne ubijenog u atentatu ili državnom udaru)
  I Egipćani ga sami nazivaju faraonom. I to ne u “lijepom” smislu.
  Otkad je na vlasti, na snazi je izvanredno stanje koje dopušta policiji uhićenja bez naloga i neograničeno držanje u zatvoru bez suda ! Mučenje je dopušteno (zato je CIA i slala “izvanredno transferirane” (extraordinary rendition) u Egipat. Zakone je donosio uredbom. Zemljom je vladao uz pomoć vojske.
  Zemlja je jednopartijska diktatura od 1952. (i u Kini “postoje” opozicijske stranke, ali ne smiju doći na vlast) u kojoj je on apsolutni gospodar.
  70 milijardi dolara bogatstva je više nego li je ijedan faraon stekao. Trebao ga je na svim funkcijama naslijediti sin.
  Republika ? Moš misliti.

 3. Otvoreni bloger napisao:

  Moja analiza je kratka ali jasna:
  1. Egipat je dio Arapske revolucije. Baš kao što su njemačka, poljska, mađarska, hrvatska, slovenska, rumunjska, litvanska… bile dio istočnoeuropske revolucije 1989.
  2. Narod po prvi put tamo zahtjeva da bude politički faktor i zahtjeva politička prava i slobode, a ne samo kruha i reda.
  3. Vojska je stala uz narod jer je svjesna da bez naroda i međunarodne podrške (novac od turista i vojne pomoći) ne može opstati.
  4. Revolucija je fluidna i u ovom tekstu je pratim otpočetka. Ne mogu raditi analizu kako će to završiti, jer se to nije desilo. Bastillu su Francuzi srušili 1789. iformirali Narodnu skupštinu. Ali tek tri godine kasnije je Robbespierre uveo Teror, diktaturu i centralizirao Francusku. Najnoviji podaci koje sam naveo u tekstu su da je vojska raspustila vladu i parlament, te obećala slobodne demokratske izbore. U zemlji u kojoj je politička elita, tj. vladajuća stranka implodirala i ništa osim vosjke ne funkcionira, to ne liči na “tipični” vojni udar. Eh, a sad da li će u njega evoluirati… Zato i navodim vijesti da Amerika (Biden i Obama) traže, tj. naređuju svojim klijentima koje su školovali, naoružali i financiraju i dalje da održe izbore, a da vojsku i državu ustroje po turskom modelu (vojska je “čuvar demokracije i sekularizma”, samoupravna i nestranačka, ovlaštena da zabrani radikalne islamiste).
  5. U tagu sam naveo kako je ovo “vijest”. Kratka, ali važna. Nadam se da će i drugi doprinjeti svojim analizama i mišljenjima, o utjecaju ove revolucije (pa čak i kad bi bila neuspješna) na svijet i Hrvatsku. Odnosno, da pitam kad nitko drugi neće: Da li je moguć egipatski model rušenja vlade i parlamenta na tuniški, egipatski, jordanski način ? Darinko Kosor je već izjavio da je. A vi ? Da li nam to treba ? Da li je uopće samo promjena u Saboru dovoljna, ako se ne promijene kontrolori javnih medija, centralne banke i monetarne politike, pravosuđa (DSV, sudovi, ustavni) i državnog odvjetništva, državne revizije itd. Jučer u Saboru HDZ je instalirao svoje ljude Povjerenstvo za sukob interesa. Sprema li nam se još jedna “lažna reformacija” SDP-a ?

 4. Otvoreni bloger napisao:

  Nitko ga (Mubaraka) nije živog vidio već 24 sata. Samo su rekli da je “otišao” u Sharm El Sheik. Ali nitko nije rekao u kakvom stanju, živ, mrtav, vezan isl.
  Sulejman je objavio Mubarakovu ostavku, to znači da ga nisu mogli prisiliti (ili da nije u stanju) niti obratiti se javnosti, niti potpisati ostavku !

  “Potpredsjednik Sulejman je objavio” je prilično važna formulacija.” Istu stvar ste mogli vidjeti u Sedam dana maja i redovno u “24”.

 5. Otvoreni bloger napisao:

  Val demokratskih promjena zahvatio je arapski svijet poput vala koji je 1989.g. zahvatio Istočnu Europu. Ovo je jedan od rijetkih općenarodnih pokreta koji je utemeljen na modernim sredstvima telekomunikacija, što ove revolucije čini drugačijim od one u Iranu 1979.

  Vidjet ćemo da li će Zapad podržati arapsku umjerenu demokratski orijentiranu srednju klasu, ili će opet propustiti priliku i ojačati ekstremne islamiste i militariste (vojnu huntu) kao što su učinili u podrškom šahu Iranu 1953., u Iraku podrškom Sadamu 1977., u Arabiji podrškom obitelji Saud od 1920…

 6. Otvoreni bloger napisao:

  G-news

  Sve mi je zao teoreticara zavjera jer nisam nigdje vidio Zuckerberga medju jacim igracima u njihovim mudrovanjima.
  Netko je naprosto previdio Facebook, a cini mi se kako velika vecina previdja i cinjenicu da najbrojnija populacija u Egiptu ima oko 24 godine zivota.
  Najaci oporbenjak u Tunisu je raper.Isto mlado stanovnistvo.
  Kad su ga zatvorili radi nezgodne pjesme na internetu “posvecene” tamosnjem vladaru, to je bio jedan od jacih autogolova.

  Sto slijedi, nitko nema pojma, ali mislim da ce priznanje Palestine od strane EU i na kraju SAD biti slijedeci korak.
  Time bi se zadao prilican udarac jednoj od omiljenih alatki ekstremnim islamistima za paranoju od EU i SAD.
  Pouka bi bila: Zabrana interneta u verziji “Zaustavite Reuters!”, moze ispasti bumerang.

  Odgovor:
  Obama je prošle jeseni najavio primanje Palestinske samouprave u UN. U međuvremenu južnoameričke države su je već priznale kao državu. Time će se izbiti adut islamistima, ali i zadati udarac Hamasu u Gazi koji već dugo nema ni legalitet ni legitimitet za svoju dikaturu.

  Nije isključeno da se egipatska vojska uključi u operaciju vraćanja Gaze pod vlast Palestinske samouprave. Što nisu mogli Izraelci mogli bi ostvariti Egipćani. Njih bi narod Gaze dočekao kao osloboditelje.

Komentari su zatvoreni.