Nacionalne politike razvoja i propasti


Veze RH, EU, WTO, BRIC, merkantilizma i milijardera

 

Ovaj tekst započeo sam kao odgovor na postove u Što Vi očekujete od EU ? ali zbog opsega odlučio sam ga postati kao poseban blog. Istraživanja javnog mišljenja očito potvrđuju kako većina građana dijeli slične stavove o nepovjerenju u državnu i europsku vlast, kao i o ulasku RH u EU.

Cjelovito Nacionalno izvješće za Hrvatsku sa svim rezultatima možete preuzeti na ovoj poveznici: EUROBAROMETER 74 Hrvatska.

Eh, kako ste „omašili ceo fudbal !“. Čast izuzecima koji su učinili što sam predložio u uvodu teksta i odgovorili: „Što Vi očekujete od EU ?“ i „Kako će Hrvatska izgledati za deset godina ?“.

Nigdje nisam tražio ostale kolege blogere da navedu svojih 10 točaka, niti da kritiziraju, a neki i otvoreno omalovažavaju ili negiraju moje navode proglašavajući svoje predrasude činjenicama. Zemlja se okreće oko sunca. Europska unija je utemeljena na slobodnom kretanju ljudi, roba i kapitala. Ne na ravnopravnosti i ljudskim pravima. To su Sjedinjene Američke Države (Deklaracija nezavisnosti, Bill of rights). Pravo na samoodređenje naroda koje su sadašnji hrvatski političari se spremni lako odreći nisu nam dale europske sile, već Wilson i Roosevelt, njihova Liga naroda i Ujedinjeni Narodi. Daleko najpouzdaniji hrvatski povijesni saveznik koji JEDINI nije htio oteti našu zemlju je USA. A mi ih se samo tako lako odričemo. Pristajemo na sve zahtjeve svake članice EU, ma koliko ona bila (ne)utjecajna. Ako ne poštujete sami sebe, neće vas poštovati ni nitko drugi.

Nikada i nigdje u tekstu nisam rekao da će posljedice koje očekujem doći iz EU. Do njih će doći, vjerujem zbog kapitulantskih i zbrda zdola organiziranih tajnih pregovora.

Bigulica, navela si link na europregovore. Veću količinu zamagljivanja i prikrivanja činjenica gomilom birokratskog smeća u životu nisam vidio ! Nigdje ni riječi o tijeku pregovora, samo datumi kada su pregovori završeni za pojedino poglavje. Da li si pročitala što piše na sajtu ?

Sadržaj zaključenih poglavlja pregovora je očito zatajen od hrvatske javnosti i neovisnih stručnjaka ! Drobnjak nije budala i sigurno to ne radi ni sam ni slučajno. Zašto ništa o problemima u pregovorima nismo čuli od Nacionalnog odbora ? Možda i od njih skrivaju sadržaj pregovora, a njih je ili sramota ili nije briga. Ma svi pripadnici političke elite (parlament, državni dužnosnici, tajkuni, direktori u privatnim i javnim tvrtkama) imaju cilj ulaska u EU kao OSOBAN interes. Dokazi ? Gospodarski pojas, ZERP, Purda idr., zabrana ugovaranja novih poslova u brodogradnji (bez obzira na subvencije), najava uvođenja zabrane sadnje vinograda, maslinika itd.

Zašto ne postoji otvorena i javna rasprava o sadržaju pregovora o poglavljima koja su u tijeku ? Očito „naši“ pregovarači ne žele pružiti priliku stručnjacima i građanima da im daju argumente sa kojima bi mogli postići bolje rezultate.

Iz gore navedenog jasno je da će Sporazum o pridruživanju (ne EU kao takva) biti izrazito nepovoljan po buduće financiranje iz EU (poljoprivredni proizvođači iz Francuske dobijaju najviše, Nijemci i Talijani manje, Poljaci i Mađari najmanje, za Hrvate što ostane, ako ostane), kao i po buduće planiranje strateških razvojnih industrija. Primjer: EADS. Prednost u kapitalnim investicijama očito neće imati zemlja sa 1 % stanovništva i 0,5 % BDP EU !!!

Problem je u tome što gubimo, osim monetarne politike uvođenjem eura, izgubićemo i samostalnu fiskalnu politiku. Pogledajte Irsku, odbila je povećati porez na dobit (temelj investicija) i EU joj je jednostavno uskratila sredstva iz Fonda za stabilnost (de facto Riznice EU). Izgubićemo i pravo izvoza naših proizvoda iznad kvota koje odredi EU u vaneuropske zemlje što je jedini prostor gdje hrvatski proizvodi mogu biti konkurentni. Da nećemo mi prodavati mobitele Fincima, visoku modu Talijanima ili aute Nijemcima ? Mi iz EU uvozimo, a u ostatak svijeta smo izvozili.

Zabrinutost mnogih salonskih ljevičara temelji se na tome: „Ako ne uđemo u EU biće propast svijeta.“

Pa ja nigdje nisam napisao da mislim kako Hrvatska neće ući u EU ili da ne treba ući u EU. Ja govorim o CIJENI. O TAJNIM PREGOVORIMA.

O povijesnom iskustvu prodaje Hrvatske od strane domaćih izdajnika-vladara još od Ladislava Napuljskog, prodaje Dalmacije, Pavelićeve ponovno prodaje Dalmacije i Gorskog kotara (što svi zaboravljaju), Tuđmanove prodaje ZABA, PBZ, Slavonske, Splitske, Riječke, Dubrovačke, Bjelovarske, Trgovačke i drugih banaka, Račanove prodaje T-coma i INE, Sanaderove prodaje PLIVE, Polančecove Podravke. Za one koji kažu da su stranci bolji gospodari, neka mi odgovore, zašto su onda ostavili Mudrinića, Prku, Lukovića i ostale na čelu „svojih“ tvrtki. Kako isti manageri sada ostvaruju profit ? Occamova oštrica je jasna: Ako nisu nesposobni sada, nisu bili nesposobni ni onda ! U te tvrtke nije došao nikakav strani kapital. samo pozajmice uz ekstremno visoke kamate, čime se izbjegava plaćanje poreza. To zna svatko tko je ikada vodio neki biznis. Dakle, ako nisu nesposobni, zaključak je puno zlokobniji, oni su svjesno i namjerno umanjivali vrijednost svojih tvrtki i njihov razvoj kako bi ih što jeftinije prodali. Vrlo često za 1 kunu ili za jednogodišnji prihod tvrtke. Jednom kad prodate tvrtku strancu, izgubili ste i buduću dobit i pravo da odlučujete o razvoju, odnosno o neulaganju u razvoj i o postupnom gašenju tvrtke koja je konkurencija matičnim tvrtkama. Primjeri: PLIVA, INA.

One koje su o problematici odljeva hrvatskih stručnjaka i priljevu jeftine radne snage sa istoka ocijenili kao ksenofobiju (omiljena optužba globalističke elite) pitam što oni imaju protiv Hrvata ?

Zašto prihvaćaju da građani Hrvatske trebaju prihvatiti europski uvoz i cijene, a zadržati balkanske kamate i balkanske plaće ? I to dugoročno. To nije u službi razvoja RH, ali je u službi konkurenata koji imaju svoje lobiste i u EU. Vidi vraga, a kolika je naša snaga u tom lobiranju ? Nula ?

Zašto prihvaćaju da Hrvatska u okviru ujednačene monetarne, fiskalne i investicijske politike ima jednaku stopu rasta gospodarstva kao i najrazvijenije zemlje EU ? Znaju li da time osuđuju Hrvatsku na višedesetljetnu stagnaciju uz stopu rasta od cca 1% ? Znaju, znaju, ali ih nije briga. Ponoviću primjer Slovenije koja je politikom slabljenja tolara (sa 32 za 1 DM na 240 za 1 euro), zaštitom domaćeg tržišta (Triglav, Merkator) i zabranom prodaje nekretnina strancima spriječila pljačku Slovenije.

Problem nisu odredbe Lisabonskog sporazuma i Aquis. Problem su kapitulanski pregovori koje vode isti oni koji vode i državnu politiku. One su neodvojive. Katastrofalna i destruktivna porezna politika, politika privatizacije državnih banaka i državnih tvrtki, privatizacije državnih usluga poput zdravstva i školstva su proizvod istih ljudi.

EU nije riješila korupciju ni u Italiji ni u Grčkoj. EU nije tu da bi radila posao država članica u socijalnoj politici (raspon omjera između najbogatijih i najsiromašnijih, kakvo će biti ulaganje u ljudske resurse). To nisu zadaće EU. Ona štiti vlasništvo, ne prava.

EU ne jamči ni rast BDP-a niti rast standarda građana. Svijet se promijenio. Tu su BRIC i OPEC. Ovo više nisu osamdesete ili devedesete. Energija, hrana i voda su sve skuplji i svjetska ekonomija je postala zero sum game. Netko mora izgubiti, da bi drugi dobio.

Zar jedan Mauricijus sa 1,3 milijuna stanovnika može imati besplatno zdravstvo i školstvo, a Hrvatska ne može ? Imati jedinstvenu poreznu stopu na dohodak i dobit od 15 % ? Otvaranje tvrtke u tri dana i 200 US $ troška godišnje za vođenje tvrtke. Kako privlače bogate investitore. Ulaganje u zdravstvo i školstvo ulaganje je u razvoj zemlje, rast standarda i inovacije. Nema „društva znanja“ bez toga, samo društva „Jacinih pastira“.

Tek ako i kada EU evoluira iz birokracije u demokraciju, tek  onda ćemo vidjeti hoće li EU biti libertarijanska lasse fair američka demokracija XIX. stoljeća ili socijalno demokratska skandinavska demokracija XX.st.

Isti ljudi koju su opljačkali i upropastili Hrvatsku ekonomiju, pravosuđe i živote građana Hrvatske sada nam žele postaviti okvir za idućih stotinu godina ! Zato kažem: Sa HDZ-om ni u tramvaj, a kamoli u Europsku uniju !

Dok se ne objavi sadržaj pregovora, ne samo zaključci, već cijeli sadržaj, nitko odgovoran ne može biti ZA potpisivanje obaveza koje ne zna ili ne razumije.

Tek poslije ozbiljne i argumentirane rasprave stručnjaka, poduzetnika i građana može se pristupiti referendumu. Bolje još jednom pretresti sadržaj pregovora i iskoristiti 18 mjeseci potrebnih za ratifikaciju u EU nego li srljati kao guske u magli. Referendum ne mora biti održan prije kraja 2012.

Ni danas još nije kasno, ali nakon zaključenja pregovora, bilo to 21.06. ili do kraja godine, biće prekasno. Tada ćemo biti prisiljeni na Sofijin izbor: Ili sužanjstvo u EU ili sloboda uz odricanje.

A što ako narod na referendumu odbije potpisivanje Sporazuma ? NIŠTA. To se je već desilo sa europskim ustavom u Nizozemskoj i Francuskoj, sa Lisabonskim sporazumom u Irskoj. Sa ratifikacijom Lisabonskog sporazuma u Češkoj koja je dobila izuzeće od spornih dijelova. Hrvatski zakon o referendumu kaže kako se isti može održati nakon proteka godine dana. A možda i izvučemo neke garancije od EU kao Česi. EU treba Hrvatsku jednako, ako ne i više, kao dio svoje „balkanske strategije“. Ako ne uđemo, možemo postati porezno sklonište i zemlja sloboda koje EU ne tolerira npr. bankarske tajne, zahtjeva „Pirata“, slobode medija poput Islanda ili Qatara. A možda to uspijemo sačuvati i unutar EU. Ali prvo treba znati što želimo !

Više o Merkantilizmu, slobodnoj trgovini i milijarderima pročitajte u nastavku ovog teksta u drugom postu: Merkantilizam protiv Slobodne trgovine ili Biste li pristali na boks meč sa Mikeom Tysonom ?

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Ekonomija, Hrvatska, Komentari i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.