Što za Ameriku znači Obamina pobjeda ?


Amerika sve više, demografski, kulturno i ekonomski naliči na Kaliforniju

 

Amerika se promijenila i to je 06.11.2012. postalo očito. Rachel Maddow sa MSNBC je izuzetno elokventno razložila rezultate izbora, predsjedničkih, senatorskih, kongresnih, guvernerskih utrka i referenduma. Glasalo se i o izboru i opozivu državnih odvjetnika, (grado)načelnika, sudaca, kongresmena i drugih dužnosnika.

Obama je poveo Demokratsku stranku na put trajne transformacije američkog društva i politike izgradnjom koalicije politički zapostavljenih „manjina ujedinjenih u većinu“ što je sažeo u svojem pobjedničkom govoru: „Nije važno da li si crn ili bijel, Hispanik ili Azijat ili Američki Indijanac, mlad ili star, bogat ili siromašan, zdrav ili sa invalidnošću, homo ili heteroseksualan.“

Prioriteti koje je Obama spomenuo u svom pobjedničkom govoru jasna su poruka da nije zaboravio na svoje biračko tijelo i da namjerava raditi na izbornoj reformi i reformi imigracijske politike, zbog koje u USA ima 11 milijuna ilegalnih imigranata kojima se oduzima pravo na školovanje i liječenje.

Druga stvar koju je spomenuo je rješavanje nejednakosti u društvu, protivljenje tome da teret rezanja državnog deficita snose socijalno najslabiji, da bogataši, banke i korporacije plaćaju manji ili nikakav porez. Izjavio je želju za kompromisom kako bi se izbjegla „fiskalna litica“ povećanja poreza i proračunskih rezova socijale i obrane.

Obama će biti u prilici imenovati vjerovatno čak tri suca Vrhovnog suda, od čega će dvojica zamijeniti konzervativce, zaštititi pravo na abortus, te proširiti građanska prava.

Bijeli Amerikanci su tijekom 4 godine pali sa 76 % na 72 % biračkog tijela. Broj Afro i Latino Amerikanaca koji su glasali u apsolutnom broju se povećao u odnosu na 2008. Ankete birača pokazuju da je za Obamo glasalo: crnci 93 %, latino 71 %, neudane žene 67 %, mladi (18-29) 60 %.

Kolika je bila Obamina pobjeda ? Od Roosevelta i Drugog svjetskog rata nije reizabran predsjednik sa nezaposlenosti iznad 8.0 %, najvećim dugom (16 000 milijardi $) u povijesti, nepopularnim ratom i recesijom koja prijeti povratkom zbog najavljenih povećanja poreza i socijalnih rezova. Obama je u takvim uvjetima zadržao podršku u svim državama u kojima je pobjedio i 2008.g. izuzev Indijane i Sjeverne Karoline, država u kojima Republikanci pobjeđuju bez prestanka (izuzev Obame 2008.) već 40 godina.

Demokrati su imali puno razloga za slavlje, ne samo u Senatu gdje se očekivalo da će izgubiti većinu, a oni je još i povećali sa 53 na 55, dijelom zahvaljujući republikanskom senatoru Toddu Akinu koji je izjavio da se od „silovanja ne može zatrudnjeti“ osvojili su mandat u Missouriju, vratili senatorsko mjesto Teda Kennedya u Massatchussettsu, a povijest bilježi i da su Havaji izabrali Azijatkinju (Japanku) u Senat, a Wisconsin lezbijku. Demokrate su pobjedili u Sjevernoj Dakoti, vratili Connecticut od umirovljenog Joea Liebermana, najutjecajnog izraelskog lobiste u DC-u.

U Kongresu Republikanska većina pala je sa 24 na 15, iako su sami oprekrajali granice izbornih jedinica, Demokrati su dobili i prvog afroamerikanca iz Nevade, ženu ratnog veterana na Havajima i još jedna veteranka, pilot helikoptera Tammmy Duckworth, invalid bez obje noge, pobjedila je aktualnog republikanca koji ju je ismijava.

Guvernerske utrke: Missouri, Montana i Zapadna Virginija do sada uvjerljivo republikanski, izabrali su demokratske guvernere, kao i Kentucky koji je svojem demokratu dao drugi mandat.

Republikanci su izgubili i izbore za državne kongrese i senate, koji određuju izborne jedinice, raspisuju referendume i ratificiraju ustavne amandmane (u tijeku je postupak ratifikacije „Popular vote“ koji dodjeljuje elektore kandidatu koji osvoji najviše glasova na razini nacije, bez obzira na državno glasanje). Birala su se po 43 senata i kongresa, od njih 99. Demokrati su preoteli većinu od republikanaca u njih četiri. Iowa je zadržala demokratsku većinu u državnom Senatu i time onemogućila opoziv zakona o istospolnim brakovima.

Povećao se broj država u kojima su guverner i većina u oba doma (senat i kongres) iz iste stranke.

Za gradonačelnike su izabrani:

Houston, Texas reizabrana je demokratska, javno deklarirana lezbijka.

San Francisco, Kalifornija izabran je Azijat, Ed Lee koji je kampanju vodio uz MC Hammera i „leteće brkove“.

Referendumi jasno pokazuju smjer zemlje ka društvenoj liberalizaciji.

Kalifornija je olabavila svoj zakon o obaveznoj maksimalnoj zatvorskoj kazni za treće kazneno djelo (Three strikes).

U Mississipiju je propao referendum o zabrani SVIH abortusa („Oplođeno jaje je osoba“) i neke od oblika (hormonalne) kontracepcije, kaznenog progona pobačaja !

U Maineu je referendumom vraćeno pravo na registraciju za glasanje na dan izbora.

U Ohaju referendumom 2/3 većinom opozvan zakon o razbijanju sindikata.

Legalizirana je upotreba marihuane u Coloradou i upotreba medicinske marihuane u  državi Washington i Massatchussettsu.

Legaliziran je homoseksualni brak u Maineu, Marylandu i Washington državi, dok je Minnesota odbila zabranu istog.

Oko Atlante, Georgija brojni okruzi i sveučilišni campusi koji imaju svoju autonomiju legalizirali su prodaju alkoholnih pića nedjeljom !

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Svijet i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.