Lokalni izbori 2013: Sporedne uloge


Detaljnom analizom kandidatura, prethodnih izbornih rezultata i najnovijih anketa može se razlikovati favorite od onih koji imaju šanse prijeći prag i „mračni konja“ – potpunih nepoznanica. Nezadovoljstvo građana prijeti da će se pretvoriti u nestabilne većine u županijama i gradskim vijećima, a apsolutna nadmoć pojedine stranke ili bloka će biti velika rijetkost.

Lokalne stranke

Nasuprot padu rejtinga nacionalnih stranaka, u lokalnim sredinama došlo je do pravog buma regionalnih, lokalnih stranaka i građanskih inicijativa. Neke od njih imaju masovno članstvo na Facebooku, neke stoje odlično u anketama lokalnih glasila, a neke su već desetljeće uspjele preživjeti, pa čak i vladati.

U Istri i Puli koalicija IDS-a, HNS, Zelenih vrlo je blizu natpolovičnoj pobjedi.

Šanse za prelazak praga i sudjelovanje u vlasti imaju i (sub)regionalne stranke: Ladonja u Istri, PGS i Lista za Rijeku u gradu Rijeci i PGŽ, Dubrovački demokratski sabor, Stranka Dubrovnik regija u Dubrovačko-neretvanskoj i Dubrovniku, Hrvatska Građanska Stranka u Splitu, Kaštelima i Splitsko-dalmatinskoj, Međimurski demokratski savez u Međimurju, Akcija Bjelovarsko-bilogorska u istoimenoj županiji.

U Zagrebu lista HRAST-a na kojoj su bivši hadezeovci predvođeni Ante Zvonimirom Golemom također ima izglede za prelazak praga. Iznenađenje, iako malo vjerovatno, bi mogla prirediti i najmlađa stranka u RH „Za grad“ koja promiče izravnu demokraciju i civilno društvo. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Damir Bajs, bivši ministar, a sada HDSS u savezu sa HNS i ABB favorit je za župana. U Vukovaru SDSS, koji izlazi sa svojim kandidatom za gradonačelnika protiv SDP-ova, bi mogao koalirati sa svojim starim partnerom i vratiti HDZ na vlast.

Nezavisne liste

Vlast će neizbježno ovisiti o podrškama nezavisnih lista: don Ivana Grubišića u Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Splitu, Milana Bandića i Tatjane Holjevec u Zagrebu, Ivana Ninića i Stipe Petrine u Šibeniku i Šibenskoj županiji. Nezavisne liste nemaju infrastrukturu, čvrst program, niti interes za opozicijskim djelovanjem, sklone su podržati vladajuće, ma tko oni bili.

Osječka zagonetka

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija posebna su priča, gdje tri podjednako popularne stranke/koalicije koje međusobno ne mogu zamisliti koaliranje, a bez suradnje najmanje dvije od njih nije moguće uspostaviti vlast, bez obzira na neke male strančice koje uspiju prijeći izborni prag (SDSS, nezavisna lista Ante Đapića) ili uđu u vijeća/skupštinu zahvaljujući predizbornom koaliranju (HNS, HSU, HSPAS, BUZ). I HDZ i SDP su ojačali svoje blokove, dok je HDSSB ostao sam bez predizbornih i postizbornih partnera. Prema skromnom mišljenju ovog analitičara šanse su oko 60 % za jesenske prijevremene izbore za Gradsko vijeće i Osječko-baranjsku skupštinu.

Najveći problem HDZ u Slavoniji je HDSSB koji će biti zastupljen u svih pet slavonskih županija, a očekuje i gradonačelnike u Osijeku, Đakovu, Našicama, Belišću.  Pakt HDZ-HDSSB učvrstio bi vlast HDZ u ostale četiri županije, a HDSSB-u omogućio da vlada Osječko-baranjskom županijom. Jedina  alternativa koja ne uključuje nove izbore, značila bi okupljanje koalicijskih partnera HDZ-a i SDP-a oko HDSSB-a, što bi bio još jedan dodatni poraz objema nacionalnim strankama.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatska, Komentari, Vijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.