Europski izbori – analiza ankete 25/03/14


Da utvrdimo gradivo: redovna mjesečna anketa objavljena 25.03.  pokazala je slijedeće rezultate:


Stranka %
HDZ 20,4
SDP 20,3
Laburisti 8,7
Orah 7,5
BUZ 3,6
NL Bandić 3,6
HDSSB 3,3
Nacionalni Forum 3,3
HNS 2,3
HSPAS 2,2
HSLS 2,0
HSP 1,7
IDS 1,4
HSU 1,3
HRAST 1,3
HSS 1,1
Hrvatska Zora 0,9
NL Ivan Grubišić 0,8
Ostale stranke 1,4
Neodlučnih 12,4

Istovremeno kad su anketirali prema izbornim koalicijama:

Stranka %
SDP/HNS/HSU/IDS 26,0
HDZ/HSS/HSPAS/BUZ/ZDS 24,0
Laburisti 10,2
ORaH 8,5
Savez za Hrvatsku

(HDSSB/HSP/Hrast/Zora)

7,4
Nac. Forum/HSLS 5,5

Dakle, zbog nekog razloga ljudi koji bi glasali za pojedine stranke ne bi glasali za njihovu koaliciju, iako te stranke koaliraju već godinama ? Odvojeno HDZ, HSS, HSPAS i BUZ dobijaju ukupno 27,3 dok im zbirna anketa daje samo 24 %, što je negativno odstupanje veće od 13 % ! Vrlo čudno. Nasuprot tome odvojeno SDP, HNS, HSU i IDS dobijaju 25,3 a zajedno 26,0 %, sa sinergijom od 10 %. HDZ zbog koaliranja gubi glasove, a SDP ih dobija ? Zašto ?

Laburisti bez objašnjenja imaju rast od 21 %, a OraH od 13 %.  Da nije možda uzrok tome što je ponuđeno puno manje koalicija/stranaka nego li u prvoj anketi ?

Ukratko, izuzev općeg trenda da SDP i HNS zadnjih godinu dana kontinuirano bilježe pad broja glasova, koje im statistički značajan broj  oduzimaju OraH Mirele Holy (SDP do 8,5 %) i Forum Nikice Gabrića (HNS do 3,3 %) ne vidim nikakvu drugu promjenu.

Koje su razlike ovogodišnjih i prošlogodišnjih izbora ?

Prošle godine HDZ-ova lista osvojila je 32,86 %, a HSS sa HSLS 3,86 %. Ove godine HSS koalira sa HDZ, pri čemu se može računati da će njihovih 1 do 2 % glasova ojačati rejting HDZ-ove koalicije. Savez za Hrvatsku okuplja stranke koje su lani zajedno osvojile 6,95 % a sada su ojačane Hrvatskom Zorom i sa 4 nova mala partnera. Anketa ne uzima u obzir da su se Nacionanom Forumu i HSLS pridružili i PGS koji je lani podržavao Jakovčića i Lista za Rijeku u novu koaliciju nazvanu Hrvatski politički centar, skraćeno: Centar. Kukuriku koalicija dobila je Jakovčića, ali je izgubila Holy i Čačića. I zašto očekuju da će Kajinovi birači glasati za Jakovčića ? Ove godine spoiler faktor mogu biti liste Ivana Grubišića i Milana Bandića, koje uzimaju glasove lijevom centru. Prošlogodišnje ankete također su spektakularno podbacile precjenjujući ljevicu, očekujući 7 do 8 mandata za SDP i Laburiste, a 4-5 za HDZ, da bi na kraju ispalo 6 za HDZ, 5 za SDP i 1 za Laburiste.

Lani smo završili sa po 5 zastupnika HDZ-a i SDP-a, 1 zastupnikom Laburista i HSPAS.

Kakve onda rezultate možemo očekivati za dva mjeseca ?

Najvjerovatnije, uzimajući u obzir da se bira 1 zastupnik manje, da je izborni prag viši, da ljevica izlazi sa više lista (ORaH, Centar, Grubišić, Bandić), da desnica izlazi sa dvije koalicije koje obje sigurno prelaze prag znači:

HDZ/HSS/HSPAS 6, Savez za Hrvatsku 1, SDP/HNS/IDS 4.

Ukoliko nekim čudom Laburisti, Orah ili Centar (Forum/HSLS/PGS,LzRi) prijeđu prag prvi bi mandat oduzeli HDZ-u, a drugi SDP-u. Stranke „urbane ljevice“ uvijek su do sada pokazivale i do 50 % viši rejting u anketama od onog ostvarenog na izborima. Čak ako i ne osvoje mandat, ukoliko njihovi rejtinzi budu usporedivi sa onima koje je lani osvojila Jakovčićeva nezavisna lista pokazat će se dovoljno snažnim za ulazak u Hrvatski sabor na idućim izborima.

Posebno će biti zanimljivo pratiti preferencijalne glasove zahvaljujući kojima bi mogli biti izabrani zastupnici HSS i HSPAS (najvjerovatnije), kao i prošlogodišnji preferencijalni favorit 47 % glasova sa liste, Tonino Picula koji bi mogao poniziti Milanovića.

Na kraju bi u EP mogla završiti samo po 2 HDZ-ovca i  SDP-ovca, od kojih je jedan Milanovićev najveći protivnik. Pad sa 5 na 2 zastupnika ne može se nazvati drugačije nego KATASTROFA ! Takvi rezultati trebali bi biti poziv stranačkim dužnosnicima da pokrenu unutarstranačke promjene svojih šefova, ukoliko ne žele da njihove stranke nastave tonuti putem koji su već utabale: HSLS, HSS, HSP, HND, DC, HB…

Utrka za Milanovićeva i Karamarkova nasljednika je već počela.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatska, Komentari, Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.