Izborni referendum


Udruga „U ime obitelji“ postavila je do sada najozbiljniji i najorganiziraniji izazov političkom establishmentu Hrvatske 11.06.2014.
 
 

Prikupljanje potpisa najavljeno od 21.09. do 05.10.2014. za izmjene Ustava, koje stupaju na snagu danom proglašenja rezultata referenduma, dakle trenutno, i odnosit će se na aktualne izbore za Hrvatski Sabor, bez obzira na negodovanje političkih elita i njihovo prenemaganje da nije „poželjno“ mijenjati zakon u izbornoj godini.  Njihova pasivnost koja traje već 14 godina, kao i ignoriranje prijedloga Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva iz 2010. i aktualnih prijedloga udruge GONG, dokaz su da samo referendum može obračunati sa partijskim oligarhijama čija moć proizlazi iz prava predsjednika stranaka da sami sastavljaju liste.

 Još službeno neobjavljeni prijedlog, prema medijima, uključivat će:

–     Preferencijalno glasovanje za jednog kandidata na (polu)otvorenoj listi,

–     Bez izbornog praga unutar liste (na europskim izborima prag je 10 %)

–     Uvođenje glasovanja elektroničkim i dopisnim putem

–     Izborni prag od 3 % za listu

–     7 izbornih jedinica po 20 zastupnika

 

Državni izborno povjerenstvo je svojim Mišljenjem više puta tražilo unifikaciju i kodifikaciju izbornih pravila, da se pri krojenju izbornih jedinica poštuju granice županija, gradova i općina, te da se osigura ili ujednačenost broja stanovnika/birača u izbornim jedinicama ili izbor različitog broja zastupnika srazmjernog udjelu broja stanovnika/birača.

 

Problem stvara činjenica da prijedlog od 7 izbornih jedinica sa podjednakim  brojem birača, koje poštuju granice županije NIJE OSTVARIV. Zagreb kao cjelina čini 18,46 % stanovništva Hrvatske, skoro petinu, a razvučeni oblik Hrvatske onemogućuje povezivanje zemljopisno nepovezanih županija. Kao mogući primjer pogledajte  ovu izbornu kartu, u kojoj je odstupanje ± 5 %

 Slika 1. 7 izbornih jedinica.A Hrvatska - 7 izbornih jedinica

Zahtjev za snižavanje izbornog praga na 3 % izravno nas upućuje na broj od oko 30 zastupnika po izbornoj jedinici što znači da je taj zahtjev kontradiktoran zahtjevu za sedam izbornih jedinica, ukoliko se neće povećati broj zastupnika sa 140 na 210.

 

Stoga bih preporučio 5 izbornih jedinica koje poštuju granice županija, uz srazmjeran broj zastupnika, kojih bi se biralo 26 (Zagreb), 28 (Dalmacija, Sjeverna i Zapadna Hrvatska) i 30 (Slavonija) po izbornoj jedinici.

Slika 2. 5 izbornih jedinica - moj prijedlog
.A Hrvatska - 5 izbornih jedinica

Zanimljivo je da takva podjela također zadovoljava i EU NUTS 3 standarde za status regije od 800.000 st.

Bez obzira na druge prijedloge*, koji su sadržavali puno manje izmjene, zadržavajući prag od 5 % i 9 do 10 izbornih jedinica, uz poštovanje granica županija, ovaj referendum je game changer.

Sabor, po prvi put neće sam odlučivati o načinu na koji se izabiru njegovi članovi, referendum pretvara izbornu materiju u ustavnu, a  buduće izmjene će zahtjevati dvotrećinsku saborsku većinu, nasuprot višedesetljetnom  iskustvu nametanja zakona po volji saborske većine.

*Slika 3.  9 izbornih jedinica - moj prijedlog
.A Hrvatska - 9 izbornih jedinica

Šteta što se među navedenim prijedlozima za referendum ne nalazi još nekoliko:

Prijava prebivališta kandidata u izbornoj jedinici najmanje godinu dana prije izbora kao preduvjet za kandidiranje

Potvrda o nekažnjavanju (za kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora u trajanju dužem od tri godine) kao preduvjet za kandidiranje.

Izjednačenje uvjeta za kandidiranje političkih stranaka i nezavisnih kandidata prikupljanjem potpisa birača, barem 1.000 po izbornoj jedinici, kako bi se eliminirale mikroskopske stranke, koje samo guše kampanju.

Nespojivost obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i državnog dužnosnika i/ili (grado)načelnika

Ukidanje neeuropske institucije zamrzavanja mandata u korist stvarne ostavke. 

Prestanak mandata, koji bi utvrdio DIP, u slučaju pravomoćne presude (za kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora u trajanju dužem od tri godine) ili zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti u slučaju odsustva sa posla duljeg od 5 radnih dana (zbog bolesti, pritvora, neodgovornosti).

 

I na kraju, naši političari mogu biti sretni što se još nitko nije sjetio dodati na referendum zahtjev da se sadašnji saziv Sabora raspušta i odmah raspisuju  izbori. 
Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori, Politika i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Izborni referendum

  1. Otvoreni bloger napisao:

    Update:
    Laburisti su u međuvremenu održali okrugli stol na kojem su najavili prijedlog izbornog zakona o kojem bi Sabor trebao raspravljati negdje tijekom jeseni. Njihov prijedlog uključuje da birač ima TRI preferencijalna glasa, a država 6 izbornih jedinica koje bi imale od 600.000 do 800.000 stanovnika. GONG je najavio svoj okrugli stol na kojem će raspravljati o svojem prijedlogu za 08.07. Nijedan od ovih prijedloga NEMA potporu saborske većine. http://narod.hr/hrvatska/30760/

Komentari su zatvoreni.