Stanje u Siriji, 2015.


U rubrici Kartografija započinjemo sa praćenjem tko kontrolira teritorije u Siriji kako bi Vam omogućili da steknete jasnu sliku o stanju, o pobjednicima i gubitnicima na ključnom bojištu velikog općeg islamističkog rata. Rata koji je započeo 11/9/2001., a zahvatio je teritorije od Alžira do Afganistana, od Iraka i Sirije do Jemena, od Somalije do Nigerije. Višestranog rata između zagovornika diktature, demokracije i teokracije, pomješanog sa etničkim i vjerskim sukobima, koji se jedino može usporediti sa europskim Tridesetgodišnjim ratom (1618-1648).

U Siriji postoji mnogo strana: na sjeveru su Kurdi, na jugozapadu Druzi, na zapadu arapski alaviti (šijiti) koji dominiraju državom koju vodi Bashir Al-Asad, koje pomažu Rusija, Iran i Hezbolah, kao i tri ključne pobunjeničke snage: Slobodna Sirija na sjeveru uz Tursku granicu, na jugoistoku Al Nusra front koji pomaže Saudijska Arabija i na istoku ISIS (Islamska država).

Manji uspjesi udruženih iransko-iračko-američkih snaga kod Tikrita zasjenjeni su najnovijim napadima na Yarmouk, mjesto gdje su Muhamedove armije uništile Bizantsku vojsku 634.g., na samo pet kilometara udaljeni od centra Damaska. To dokazuje zamor Asadovih snaga i ozbiljnu opasnost da višemilijunski grad doživi sveopću anarhiju i razaranje. Ukoliko se to desi, raspad Sirije po etničko-religijskim granicama postaje izvjestan, a najveća humanitarna katastrofa sa desetak milijuna izbjeglih i raseljenih će pogoditi i Europu. Jordan i Libanon već su davno došli na rub izdržljivosti pod teretom izbjeglica, koji sve češće traže ne samo humanitarnu pomoć, već i politička prava.

Kontrola teritorija u Siriji 10/01/2015

Kontrola teritorija u Siriji

Više možete saznati na Daily Beast

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Kartografija, Vanjska i obrambena politika i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.