Sudar Blokova


Analiza izbornog istraživanja i koalicijskih preferencija

Analiza utemeljena na istraživanjima agencije 2×1, obavljena tijekom lipnja/srpnja 2015. na 1444 anketirana u svakoj izbornoj jedinici, pod pretpostavkom da se sada održavaju izbori. Istraživanje je trenutno obavljeno u 8 izbornih jedinica, za 1. i 7. su dane procjene.

2x1 Mandati  po izbornim jedinicama

Mandati po strankama
HDZ 58 SDP 41
HSS 3 HNS 6
HSLS 3 HSU 3
BUZ 2 Laburisti 3
HSPAS 1 IDS 3
HRAST 1 SDSS 1
HDS 1  
ZDS 1  
HDSSB 4 ORaH 1
NSR 1 ID 1
BM365 1 Manjine 8  
Ukupno: 76   67  

Moja je skromna procjena da 1500 potpisa po izbornoj jedinici za kandidaturu, uz gore navedene stranke, neće skupiti nitko, osim Slavka Linića u Rijeci, NHPS u četiri zagrebačke jedinice i MOST u Splitu, koji će ostati ispod praga. ovakav manji broj kandidata izravno pogoduje najjačoj protestnoj stranci, a to je sada Živi zid, koji je univerzalno neprihvatljiv kao koalicijski partner.

Da zaključim: Kukuriku odlazi u opoziciju. IDS bi mogao HDZ-u davati podršku u Saboru. HDZ će za većinu trebati Glavašev HDSSB, Čačićev NSR i Bandićev BM365. Moguća je i potpora manjinaca roma, bošnjaka i mađara.

Najveći gubitnici su Holyčin ORaH i Josipovićev NHPS (Naprijed Hrvatska – progresivni savez). Njihov jedini izlaz je predizborna koalicija.

2x1 Varijanta 2 ORAH NHPS SU

Imena su špekulacija autora temeljena na stranačkim vodstvima.

Tada bi rezultati izgledali ovako:

Mandati po strankama
HDZ 56 SDP 37
HSS 3 HNS 6
HSLS 3 HSU 3
BUZ 2 Laburisti 3
HSPAS 1 IDS 3
HRAST 1 SDSS 1
HDS 1 ID 1
ZDS 1 ORaH 3
  NHPS 2
HDSSB 4 SU 1
NSR 1 NL S.L. 1
BM365 1 Manjine 8
Ukupno: 74 69

Osim Stranke umirovljenika koja je bliska Josipoviću, jedini potencijalni koalicijski partner blizu izbornog praga je nezavisna lista Slavka Linića. Na koga još mogu računati ? Prema povijesti izbornih rezultata, srodne stranke, iako “liliputanske” koje bi im mogle pružiti potporu su Akcija socijaldemokrata ASH, Demokratska stranka žena DSŽ i Akcija mladih AM, Hrvatska stranka pravne države HSPD, Lista za Rijeku i Međimurski demokratsi savez MDS. Potporu bi mogli očekivati i od ostalih stranaka iz grupacije „Umirovljenici za Ivu“.

U ovom slučaju, Vlada HDZ bi ovisila o glasovima nesrpskih manjinskih zastupnika, čak i uz osiguranu potporu HDSSB, NSR i BM365. Jedina alternativa  tome bi bio javni savez HDZ i IDS. Takva vlada ni u jednoj varijanti nije stabilna, niti sposobna za teške reforme.

Da li će HDZ izbjeći takvu sudbinu ovisi o idućim potezima. HDZ može povući tri poteza: 1. raspisati prijevremene izbore u roku od 6 do 12 mjeseci (vrlo riskantno), 2. velikom koalicijom sa SDP, 3. proširenjem predizborne koalicije. Jedine zainteresirane stranke, koje imaju 1-2 % rejtinga su Čačićev NSR, Bandićev BM365 i Srbov HSP.

To bi bio maximalni broj koalicijskih partnera sa maximalnim brojem mandata, što bi prema ovim anketama, rezultiralo ovim:

2x1 Varijanta 3 HDZ Max

Zadržan je i primjer iz varijante 2. koalicije ORaH, NHPS, SU  i S. Linića, kako bi prikazali realističniju opciju sa minimalnim rasipanjem glasova.

 Mandati po strankama
HDZ 56 SDP 32
HSS 3 HNS 6
HSLS 3 HSU 3
BUZ 2 Laburisti 3
HSPAS 1 IDS 3
HRAST 1 SDSS 1
HDS 1 ORaH 3
ZDS 1 NHPS 2
NSR 3 SU 1
BM365 2 NL S.L. 1
HSP 2 ID 1
HDSSB 4 Manjine 8
Ukupno 79 64

Zaključak: Stabilna vlada HDZ bloka uz HDSSB. U opoziciji postoji alternativa SDP-u.

Ni jedna varijanta, izuzev koalicije HDZ i SDP ne omogućuje promjenu Ustava saborskom procedurom. Promjene Ustava, koje priželjkuje HDZ, poput ukidanja manjinskih izbornih jedinica ili promjene načina izbora sudaca Ustavnog suda, moguće su jedino putem ustavnih referenduma.

Update: 06.07.2015. U međuvremenu procjena rezultata za 7. izbornu jedinicu se pokazala točnom.
Update: 17.07.2015. Objavljeni su rezultati istraživanja za prvu izbornu jedinicu i oni potvrđuju procjenu mandata Živog zida i ORaHa, te mrtvu trku između HDZ i SDP bloka, što daje HDZ Bloku jedan mandat više, a SDP jedan manje od navedenih u tablicama.

Zbir 2x1

Ispravak: 14.440 anketiranih, ne 14.400.

Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.