Usporedba saborskih izbora i anketa


Izbori za Hrvatski sabor održat će se u prvoj polovini studenog, prije vukovarske obljetnice, saznajemo iz izvora iz hrvatske Vlade. Potvrdu ove tvrdnje dobit ćemo ako Sabor bude sazvan na sjednicu prije 15.09.

Već je puno rečeno o istraživanjima javnog mišljenja u Hrvatskoj. I često stranački zagovornici pokušavaju nametnuti svoje stavove i interese ignoriranjem činjenica i pravila struke. Jednostavno je smiješno uspoređivati ankete sa manje od 1.000 i one sa skoro 15.000 anketiranih. Ignoriranje koncentracije birača prema izbornim jedinicama, u tzv. nacionalnim anketama, također.  Ankete obavljene preko kućnih telefona , za vrijeme radnog dana, od 08.00 do 20.00, konstruirane su da podcjenjuju glasove stanovnika malih sela (izvan kuće) i zaposlenih u privatnom sektoru. U najboljem slučaju, prema njima možemo samo pratiti trendove za dvije vodeće koalicije.  Za sve ostale, margina pogreške je previsoka. Veća je od broja glasova dodjeljenih većini stranaka.

Zato ćemo se ovdje baviti jedinom masovnom anketom, onom agencije 2×1, na 14.440 izjašnjenih birača. I usporediti je sa rezultatima prošlih saborskih izbora.

Sabor 2011

Anketa obavljena između svibnja i srpnja pokazala je sljedeće rezultate

Anketa 2x1 Postoci

Što prevedeno u mandate znači

anketa 2x1 Mandati

Koliko su se stvari promjenile ? Ne puno. Ako pogledamo koliko glasova sadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i SDP-a je propalo, vidimo da bi HDZ bez ijednog dodatnog glasa osvojio desetak mandata više. A sada ljevicu nagrizaju i Živi zid, ORaH, Naprijed Hrvatska, Reformisti, Slavko Linić i MOST.

2x1 i Sabor 2011 usporedba

Važno je napomenuti da mandati koji su u anketi dobili manje od 6 % glasova se nalaze u zoni statističke pogreške i vrlo je vjerovatno da neće uspjeti osvojiti mandat.

Sigurni su jedino po tri IDS, HDSSB i Živi zid, te Čačić.

Anketa 2x1 Mandati korekcija

Ova anketa posljednje je upozorenje malim strankama da samostalnim izlaskom na izbore osuđuju sebe na marginalizaciju i propast.

HDSSB je u posebno teškoj krizi, kojem prijeti da sa sadašnjih sedam zastupnika padne na samo tri ! A dijelom za to je zaslužna njihova politika ekvidistance od HDZ i SDP, koja Kramarku nudi na pladnju parafrazu slogana koji je uništio HSP: “Glas za HDSSB je glas za SDP. “

A prije manje od godinu dana kandidat njihove koalicije za Predsjednika, osvajao je 6.30 % glasova, što bi korespondiralo sa 10 do 15 saborskih mandata !

Obratite pažnju na podatke prošlih parlamentarnih izbora, nevezano za stranke.

Sabor 2011 Glasalo

Potrebno je, u prosjeku, više od 12.000 glasova po izbornoj jedinici, a nove male stranke (osnovane  u zadnje dvije godine), prema anketama ne dostižu ni trećinu tog broja.

Obratite pažnju na broj propalih glasova, čiji simpatizeri su radije glasali za stranku koja nema šansu da uđe u Sabor, nego za jednu od tri najjače liste u izbornoj jedinici.

Korisno za znati:

24.07. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hdz-ova-koalicija-na-prvom-mjestu-popularnosti—394272.html

26.07. http://www.maxportal.hr/hdz-dvostruko-jaci-od-sdp-a-zivi-zid-ne-ulazi-u-sabor-glavasevci-treci-po-broju-mandata/

Ova navodna anketa daje šanse još i Liniću u 8. i Mostu u 10.

A zanimljiv je spomen da će se Ružin HKS pridružiti HDZ-u, te da ima rejting blizu 5 % u dvije jedinice. Još kad znamo da je i Kerum javno zatražio primanje u koaliciju.

U međuvremenu SDP je pozvao PGS, AHSS i HDSS da mu se pridruže. Čak se u kuloarima spominje i bivši pravaš, brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Da zaključimo, još nije jasno da li će stranke koje po svima anketama se nalaze između jedan i tri posto: ORaH M. Holy, stranka Bandić Milan 365, MOST B.Petrova, Reformisti R. Čačića, Josipovićevi Naprednjaci, Srbov HSP stvarno pokušati na izbore izaći sami ili u međusobnoj koaliciji. Linić se čak želi udružiti sa Josipovićem, poručuju iz njegova stožera.

Ipak ne bih samo tako smetnuo sa uma pridruživanje stranaka Milana Bandića ili Radimira Čačića HDZ-ovoj koaliciji. I jedni i drugi bili bi znatno lakši partneri HDZ-u od HDSSB-a ili IDS-a.

Čak je i SDP započeo kampanju privlačenja Ive Josipovića k sebi, optužujući ga da će samostalnim izlaskom na izbore oduzeti 2-3 % u ključnim izbornim jedinicama i “darovati” 5-6 mandata HDZ-u. Sa sličnom argumentacijom Račan je na svoje liste uključivao LS i Libru.

Čak i Živi zid je krenuo tražiti partnere, krenuvši od Akcije mladih u Rijeci i Stipe Petrine u Zadru.

Složna braća kuću grade, nesložna je ruše.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.