Predsjednik Trump ?


Predizbori za republikanskog kandidata su u jeku i kandidati se nabacuju blatom, iako su prvi predizbori tek za pet mjeseci. Ankete obavljene na nacionalnoj razin o popularnosti pojedinih kandidata, kao i o njihovom eventualnom drugom preferiranom kandidatu (ako njihov favorit ne uspije) bacili su republikansku stranku, barem njen washingtonski establishment u stanje panike.

Trump, koji se nametnuo kao antiimigracijski, antiestablihment, antifree trade, antiženski, antiistospolnog braka, kandidat koji obećaje da će zatvoriti granice i zaštiti američka radna mjesta, „oduzeti naftu“ Islamskoj državi i pokazati Putinu tko je gazda, udara sve povijesne note američkog provincijskog populizma.

Dok su svi političari i analitičarli smatrali da će njegov napad na Johna McCaina, ratnog heroja, a zatim i na Fox-ovu voditeljicu debate Megyn Kelly biti njegov kraj, njegova popularnost raste iz dana u dan. Za autora svoje imigracijske platforme uzeo je senatora iz Alabame koji je autor najradikalnijeg antiimgracijskog zakona, koji naređuje svim državnim službenicima obavljanje nadzora nad izvršavanjem saveznog zakona o imigraciji, koji kriminalizira zapošljavanje, poslovanje ili iznajmljivanje ilegalnim imigrantima, prisiljavajući sve i svakog da provjeravaju dokumente „sumnjivih“.

Kandidati koji su pozivali na njegovo povlačenje doživjeli su oštar pad vlastite popularnosti. Lindsey Graham, Rick Perry i Rand Paul nalaze se pred napuštanjem kampanje. Rick Perry je pod teškim optužbama za zloupotrebu položaja teksaškog guvernera i nije u stanju platiti ni svoje osoblje.  Šef kampanje Randa Paula je podnio ostavku zbog optužbi za korupciju.

MSNBC izvještava da je u anketama kao druga preferencija za republikance najpopularniji kandidat  opet Trump, a tek zatim slijedi crni pedijatar-kirurg dr. Ben Carson iz Baltimorea, porijeklom iz Detroita.  Čak i umjereni Politico piše kako bi Trump mogao biti „ugodno iznenađenje“ ! Kakvu štetu bi mogao nanijeti jedan mandat višestruko bankrotiranog mizantropa sa kompleksom nasilnika ?

Amerika se sprema da počini grešku kakva nije viđena od 1933.

 CNN / ORC Poll anketa je obavljena između 13.08. i 16.08. na nasumičnom nacionalnom uzorku 456 registriranih GOP birača (i simpatizera), sa marginom pogreške od 4.5 %.
 Morning Consult Poll je obavljena između 14.08. i 16.08. na nasumičnom nacionalnom uzorku 783 Republikanaca (i simpatizera), sa marginom pogreške od 3.5 %.

prez - gop cnnprez - gop mc.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.