Zamislimo nezamislivo


Što ako ne bude jasnog izbornog pobjednika ?

Sprovedimo mali misaoni eksperiment. 2016. je stigla, izbori za Hrvatski sabor su prošli. Male stranke, koje su izašle same na izbore, prošle su kao bos po trnju. Jedna od dviju koalicija sastavljenih od desetak stranaka: ili koalicija „HDZ+“, koju čine HDZ-HSS-HSLS-BUZ-HRAST-HSPAS/HČSP-HDS-ZDS ili koalicija „SDP+“, koju čine SDP-HNS-HSU-Laburisti-AHSS/HDSS-SDSS, vjerovatno uz ID (D.Kajin), PGS i nezavisnog pravaša Mirka Dusparu, sastavit će novu vladu, koja će ovisiti o dva-tri mandata svojih najradikalnih članica.

Jedini koji još imaju siguran ulaz u Sabor, prema svim anketama, barem po tri sigurna mandata, a možda i više, su HDSSB, IDS i Živi zid, te jedan Reformist u Varaždinu. Sve ostalo je upitno.

Naravno, možda se pronađe koje mjesto za ORaH, Most, BM365, Slavka Linića, Naprijed Hrvatsku, ali teško. Postizborni scenariji koji ostaju su:

  1. Jedna od dviju koalicija ima natpolovičnu većinu i formira Vladu
  2. Ni jedna od dviju koalicija nema natpolovičnu većinu i prisiljena je koalirati:
    1. Lijeva koalicija: SDP+ sa IDS, SDSS i HDSSB
    2. Desna koalicija: HDZ+ sa IDS i HDSSB
  3. “Velika koalicija” HDZ i SDP, sa Milanovićem i Karamarkom na čelu je realno gledano nezamisliva
  4. Ni jedna predizborna koalicija nije osvojila većinu i poslije izbora nema postizbornih partnera, bilo zbog njihove volje ili zbog nerazumnih zahtjeva, što ih prisiljava na manjinsku vladu. „Pobjednik“ bi bio svjestan da ne bi opstao ni pola godine, a preuzeo bi svu krivnju za neuspjehe vlasti i za izostanak reformi.

Da li i jedna od tih opcija nudi Sabor koji može dogovoriti stabilnu 2/3 većinu za imenovanje novih sedam sudaca Ustavnog suda, koji će popraviti štetu nastalu poništenjem važnosti ustavnih odredbi o nezastarjevanju ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji, koji će riješiti pitanje sprovođenja ili izmjene manjinskih (srpskih) prava ? Koji će izmijeniti zakon o referendumu ? Sve to u uvjetima izbjegličke krize na granicama i eksplozije dospjeća hrvatskog vanjskog duga od milijardu eura mjesečno iduće tri godine. Ne.

 Što onda slijedi ?

Članak 110.

Članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade.

Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Predsjednik i članovi Vlade polažu svečanu prisegu pred Hrvatskim saborom. Tekst prisege utvrđuje se zakonom.

Na temelju odluke Hrvatskoga sabora o iskazivanju povjerenja Vladi Republike Hrvatske, rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora.

Članak 111.

Ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata, Predsjednik Republike mu može produžiti mandat za najviše još 30 dana.

Ako ni u tom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, Predsjednik Republike povjerit će mandat za sastav Vlade drugoj osobi.

Članak 112.

Ako Vlada ne bude sastavljena u skladu s člankom 110. i 111. Ustava, Predsjednik Republike će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

Ukupno, to je 140 dana do novih izbora, uz privremeno financiranje države i tehničku Vladu koja nema ovlasti za važne odluke (reprogram dugova, privatizacija, rezovi). Koliko bi tada stanje moglo biti drugačije ? Osim još gore ?

Razmišljaju li o tome, o Hrvatskoj, o njenim građanima, „savjesni“ političari koji odbijaju predizborne koalicije i JASNE stavove o tome sa kime će koalirati poslije izbora. Ne. Kalkuliranje nikad nije bilo karakteristika principjelnih, niti odgovornih ljudi. Jedini kojima može odgovarati postizborni kaos su oni koji se drže filozofije „što gore, to bolje“.

A izbori će se održati za manje od 100 dana.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Komentari, Parlamentarna politika i izbori i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.