Predizborno sabiranje


Izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora 08.11.2015. po općem konsenzusu političara, medija i analitičara su najneizvjesniji do sada. Jedini približno neizvjesni izbori u zadnjih 25 godina održani su 2007.g., dok su rezultati prošlih izbora, 2011. bili za HDZ sa najgorim rezultatom prema broju dobijenih glasova, gori čak i od poraza 2000.g. Imajući na umu da po vlastitim tvrdnjama ankete imaju toleranciju pogreške od 3 % do 5 %, one mogu poslužiti u najboljem slučaju kao pokazatelji trenda, tko raste, a tko pada. Zato je najbolje da se prvo podsjetimo   izbornih rezultata 2007. i 2011.

Izbori 2007

Izbori 2011

U međuvremenu došlo je do smjena vodstva i raskola u većini stranaka, te osnivanja novih stranaka poput Živog zida, ORaH-a, Mosta, Naprijed Hrvatska, Reformista, BM 365, Istarskih demokrata, Hrvatske zore, Hrvatske konzervativne stranke, Pametno, U ime obitelji itd… dok su ranije etablirane stranke proširile i učvrstile svoje koalicije (SDP sa Laburistima, AHSS, Zagorskom strankom i SDSS), IDS sa PGS, a HDZ sa HSS, HSLS, HSPAS, BUZ, HRAST, HDS i ZDS čime će umanjiti rasipanje glasova.

Cijena koju su platile dvije vodeće stranke iznosi po 15 vjerovatnih mandata, a zahvaljujući preferencijalnom glasanju taj broj se može popeti za još tri-četiri mandata. U tablicama su navedeni redni brojevi mandata po izbornim jedinicama koalicijskih  partnera SDP-a i HDZ-a, sa zbrojem vjerovatnih mandata.

SDP liste 2015

HDZ liste 2015

Legenda: Bold vjerovatni mandati, Podvučeno preferencijalni, Kurziv zamjenski zastupnik

Na čemu se temelje ove procjene ?

Javnosti su u zadnja dva mjeseca dostupne samo dvije telefonske ankete koje su odradile agencije Ipsos Puls i 2×1 po izbornim jedinicama, dok su ostale ankete odrađene ili na premalom uzorku (ispod 1000 po jedinici) ili samo na nacionalnoj razini, zbog čega su nereprezentativne.

Izbori anketa 2x1

Izbori anketa Ipsos

Globus je čak objavio i prognoze bivšeg premijera Nikice Valentića. U tablici je izračun na temelju njegovih navoda i procjena (7-8 prednosti Domoljubne nad HRaste), jer je ukupni zbroj mandata po njemu, veći od ukupnog. 🙂  Na kraju pred izbore možemo napraviti usporedbu prognoza i vjerovatnog raspona očekivanih mandata. Na kraju, da ne bi ispalo kako igram samo na sigurno, dodao sam i In My Humble Opinion procjenu, sa marginom odstupanja od jedan mandat gore ili dole.

Izbori pregled prognoza

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.