Sa kime ? Prednosti i mane HDZ-a i SDP-a


by Frank Underwood, preneseno sa Forum.hr

Imamo dobri stari politički Mexican stand off. Sve tri strane imaju sve za izgubiti i sve za dobiti, a nitko nikome ne vjeruje.
Ponavljanje izbora moguće je najranije za dva-tri mjeseca, a Hrvatska treba novi proračun, voditi pregovore o reprogramu duga, a tu su i najavljene deportacije izbjeglica registriranih u Hrvatskoj iz Njemačke natrag u Hrvatsku…
Na stranu što bi se zastupnici trebali odreći oko milijun kuna koje će na ime plaće dobiti i još toliko za njihove stranke, ne zaboravite međunarodni pritisak koji ćete uskoro osjetiti i na hrvatske političare.

Što očekujem, koji timetable ?
Poslije proglašenja službenih rezultata, očekujem od Predsjednice sazivanje Sabora i početak konzultacija na Pantovščaku. Neće biti nikakvo iznenađenje da do zaključenja koalicije između Mosta i jedne koalicije (ne stranke, koalicije) Sabor neće moći izabrati ni Predsjednika Sabora.
Postoji velika vjerovatnost da će koalicijski sporazum biti postignut PRIJE nego što bi Kolinda imenovala predsjednika stranke i koalicijske liste sa najviše mandata za mandatara. Taj mandatar ima čak 60 dana za formiranje vlade. Dakle, zaboravite na izbore koji bi bili održani prije veljače.

Koji su prednost i nedostaci HDZ i SDP kao koalicijskih partnera ?

SDP, to se svi slažu, ima veći koalicijski kapacitet, kao i više koalicijskih partnera, posebno HNS (11) i IDS (3) koji postavljaju vlastite uvjete. Njima uz manjine (56+3+8=67) nedostaje 9 zastupnika, a tu su još Čačić, po dva Bandićeva i Glavaševa i “nezavisni” Prgomet koji su spremni podržati bilo kakvu Vladu, samo da budu podupirući partneri.
Milanoviću su dosta još samo tri-četiri zastupnika za većinu, ili barem za nove izbore. U takvim uvjetima Most nema nikakve šanse da nametne svoje reforme. Podrškom SDP-u završili bi kao Laburisti, umirovljenici i ORaH.

HDZ (59) nema drugog mogućeg partnera osim Mosta. Most bi mogao srušiti njihovu vladu kad poželi. Istovremeno, HDZ-ovi koalicijski partneri su minorni i ne mogu uvjetovati vladinu politiku, niti preživjeti bez HDZ-a.

Vlada koja ne ovisi o Mostu, poput HDZSDP vlade, bila bi protureformska vlada. Jedino oko čega bi se HDZ i SDP mogli sporazumjeti je da se ide na nove izbore, ako i to. Takva Vlada Nacionalnog Jedinstva mogla je biti predložena samo zbog jednog razloga, kupovanja vremena kako bi Petrov konsolidirao Most iz konfederacije 19 nezavisnih zastupnika u pravu stranku.
Da je Petrov htio koalirati sa SDP ne bi predlagao Veliku koaliciju, niti bi izbacio Prgometa, najvećeg protivnika suradnje sa HDZ, zbog soliranja. Vjerujem da ćemo već sutra iz sastava Mostova pregovaračkog tima moći vidjeti kome naginju.
Kako meni izgleda, Petrov se je obećanjem da neće PODRŽATI ni HDZ ni SDP, stjerao u kut. Jedini izlazi su mu: novi izbori (koji ništa ne bi riješili, već samo pogoršali ekonomsku i političku krizu, pogotovo zbog krize Ustavnog suda kojem istječe mandat), velika koalicija ili MOST-ov premijer.

Nama prijeti situacija u kojoj nećemo imati ni Sabor ni Vladu, ni Ustavni sud.

Most će što god da odluči, HDZ, SDP ili izbori (ni HDZ ni SDP) izgubiti dio birača, najmanje jednu trećinu, to je očito čak i iz ankete Nove tv. Jedini izlaz za njih je izgradnja stranačke organizacije, preuzimanje vlasti u zemlji, kako bi dokazivanjem na vlasti stekli nove zamjenske birače.
Petrov je očito svjestan da na prvi pogled bi većina njegovih zastupnika odbila takav smjer. Ali ako Milanović koristi prljave špijunske trikove, preotima zastupnike, napada kroz medije…mnogi će se predomisliti. Petrov “kuha žabu” i polako učvršćuje svoju moć u stranci kako bi ponudio Most kao vođu vlade. HDZ u tom slučaju podržava njih, jer bi više izgubili na izborima. Pogotovo Karamarko, koji je već pristao na “stručnu vladu” u kojoj on ne bi bio premijer. Nešto o čemu Milanović nije htio ni razgovarati.
A o Milanoviću ?
Milanović je u sukobu sa svim susjedima, sa Merkelicom, prodaje firme i hotele Rusima, a to u NATO-koloniji ne smije proći. Očekujte, već najavljeni posjet Joea Bidena da ustoliči novog vođu.Prije Hrvatske Joe je već išao u Ukrajinu, Izrael i Irak da dogovori nepopularne koalicije ili sporazume, tako da znamo gdje nas Amerika i Europa smještaju.

Što bi Most mogao dobiti ? Sigurno moraju tražiti više nego što je HSS dobijao kad je bio u takvoj poziciji 2003.-2007. Moraju tražiti jedine prave garancije za reforme, a to su: mjesto premijera i nadležna ministarstva. Ukratko repriza situacije u Srbiji 2013. kad je Dačić napustio svojeg “prirodnog saveznika” Tadića i prešao Vučiću.

Ako sam dobro pratio Most, oni žele reformirati uprave javnih tvrtki i nadzorne odbore, privatizaciju, najam ureda (min. Gospodarstva), državnu upravu i samoupravu (Uprave), otkaze uhljebima (preduvjet: izmjene zakona o radu i državnim službenicima, mirovinska reforma) kroz ministarstvo rada i mirovina, te min. zdravstva. Ako naprave bar dio tih reformi, za godinu ili dvije bit će spremni za nove izbore i možemo se nadati da ćemo postati zemlja slična Austriji, trostranačka, umjesto dvostranačka.

—Petrov će ili biti premijer ili bivši kao Pernar, Holy, Josipović, Glavaš. —

P.S. A večernji sastanak u stanu ? Prgomet ima sreće da Kotromanović nije ustao od stola i otišao na WC, kao u Kumu.

Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.