Što je potrebno Mostu da ostvari reforme ?


Konačno je netko, konkretno Ivan Lovrinović razbio mit o „stručnjacima“ koji trebaju voditi zemlju. Jednostavnim postavljanjem prioriteta „da premijer treba biti čovjek s emocionalnom i socijalnom inteligencijom, te etičkim vrijednostima“ smjestio stručnjake na pravo mjestokako oko premijera mora biti skup vrhunskih stručnjaka, ljudi koji znaju riješiti ovu tešku krizu…“ jasno definirajući cilj “Mi želimo riješiti nezaposlenost i razdužiti zemlju, riješiti ključne probleme“.

Dosadašnji tijek pregovora o novoj Vladi pokazao nam je suglasnost svih stranaka oko mase nebitnih manjih reformi, zapravo korekcija, a razjasnio je svima razliku između izvedivih i nužnih reformi (smanjenje rashoda, depolitizacija javne uprave i reforma radnog zakonodavstva) od onih koje zahtjevaju 2/3 konsenzus (županije, ustavni sud, HNB), te nužnost izbora dužnosnika koji imaju političku volju i snagu da nametnu reforme državnoj birokraciji.

 

Koje su to neophodne dužnosti, potrebne za realizaciju zahtjevanih reformi ?

 

Predsjednik Vlade, Gospodarsko-socijalnog i Fiskalnog vijeća Predlagač reformi i dužnosnika
ministar Pravosuđa i zaštite ljudskih prava Autor svih zakona
ministar Uprave, regionalne i lokalne samouprave Svi državni zaposlenici i pravilnici
ministar Gospodarstva NO javnih tvrtki, HBOR i Agrobanka
ministar Rada i mirovinskog sustava 2. stup MO, zakoni O drž. služb. i O radu
Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Najam, režije, automobili,

„ostalo“ iznosi  800 mil.kn

Predstojnik Državnog ureda za intelektualne usluge (novo tijelo) Ukidanje dvostrukog plaćanja drž. i javnih službenika, te znanstvenika

Polazeći od pretpostavke postojećeg broja ministarstava (20), od stava da potpredsjednici Vlade su ujedno i ministri, te da nema ministara bez ministarstva, uzimajući u obzir odnose snaga u Saboru: Most 15, a HDZ koalicija 60 zastupnika, Most može računati na 20 % ostalih dužnosti u Vladi i Saboru, kao i na jednog od 4 potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrvatska, Parlamentarna politika i izbori, Politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.