Regionalizacija MUP-a


Most-ov ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić najavio je javnu raspravu o reformi sustava županijskih policijskih uprava, smanjujući im broj sa sadašnjih 20 na samo 4 regionalne uz zadržavanje PU Zagreb.

Iz HDZ-a su se već javili prigovori kako bi selektivna reforma u samo jednom dijelu državne uprave izazvala brojne probleme. Postavlja se i pitanje kako bi se to odrazilo na županijsku i regionalnu samoupravu. Primjetio bih da prema prvom nacrtu, uglavnom bi se poštovale granice županija, uz izuzetak Karlovačke županije čiji je sjeverni dio pridodan najvećoj regiji, onoj zagrebačkoj. To bi sasvim sigurno izazvalo komunikacijske probleme sa institucijama koje bi ostale prema sadašnjem županijskom ustroju (sudovi, tužilaštva, porezna).

Možemo dakle pretpostaviti da će Most, koji praktično nema nikakvih ozbiljnih rezultata koje bi pokazali biračima, ustrajati na reformi, što će dovesti do njenog širenja na sve institucije državne uprave. Objedinjavanje županijskih uprava i službi je tada vrlo izvjesno, ali je isto tako i vjerovatno poštivanje postojećih županijskih granica.

Stoga, evo kako bi izgledao regionalni ustroj državne uprave RH, zajedno sa podacima o broju stanovnika po regiji, kao i simulacija podjele 140 zastupnika po tim regijama umjesto na sadašnjih 10 izbornih jedinica.

.A Hrvatska - Zagreb i 4 regije

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrvatska, Politika, Ustav, pravosuđe i samouprava i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.