Vučić dobio izbore, a gubi vlast


Kad stavimo na stranu medijsku propagandu i zamagljivanja spin doktora ništa nije moglo sakriti dvije činjenice sa jučerašnjih izbora u Srbiji.

Prvo, Republička izborna komisija je potpuno zakazala, ne dajući NIKAKVE izborne rezultate sve do pola sata iza ponoći ! Nešto što je čak i u Srbiji do sada bilo nezabilježeno. Ozbiljne podatke sa > 90,00 % prebrojanih glasova imali su tek u 11.00 sati, u ponedjeljak. Na stranu svi drugi prigovori opozicije na nepoštenu kampanju i probleme sa nezapečaćenim kutijama (jednu su zabilježile tv kamere pri glasanju beogradskog gradonačelnika) i prijavama kupovine glasova, ovo je izazvalo skoro cijelo opoziciju na zajednički protest koji je okupio proruske DSS i Dveri, Pajtićevu DS, Živkovićevu Novu stranku, Tadićevu SDS, Čedin LDP, Čankov LSV, Radulovićev DOSTA. Takvog zajedništva nije bilo u opoziciji od rušenja Miloševića ! To dovoljno govori o ozbiljnosti sinoćnje situacije.

Drugo, Vučićevo namrgođeno lice na zakašnjeloj presici i izostanak bilo kakve proslave raskrinkali su sve deklamacije o veličanstvenoj pobjedi.

Da vidimo rezultate te pobjede. U treće izbore u četiri godine SNS je izašao sa do sada najvećom predizbornom koalicijom (SDPS, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SPO, SNP, Karićev PSS i S-DSS), za koju je još nepoznato kako će podijeliti mandate, osvojio je 27 mandata manje (131 umjesto 158). SPS je također, izgubio jednog koalicijskog partnera (PUPS) koji je pretrčao SNS-u, ali i 14 mandata (30 umjesto 44). Tadić je sa 18 pao na 13 mandata koje mora dijeliti sa Čedom. Od manjinaca, mađari su sa 6 pali na 4, SDA sa 3 na 2, a albanski PDP sa 2 na 1.

Tko su dobitnici izbora ?

Najveći dobitnik je Vojislav Šešelj koji se vratio u Narodnu skupštinu sa 21 mandatom i time postao treća stranka po snazi u Skupštini. Saša Radulović i njegov reformski pokret “Dosta je bilo !” četvrta su stranka po snazi sa 16 zastupnika. Za njima slijedi koalicija DSS i Dveri sa  13 mandata, te stranke koje su po prvi put ušle u Skupštinu, poput DSHV na listi DS, BDZ muftije Zukorlića sa 2 mandata i Zelenom strankom, navodno slovačke manjine.

Na kraju, pred Vučićem je izbor: hoće li novu Vladu formirati oslanjajući se na tanku većinu svoje koalicije (131 od 126) ili će ponovno koalirati sa Dačićevim SPS-om. Pitanje je da li bi Dačić uopće pristao na to, kad je sada u povoljnijoj situaciji. Istovremeno, Vučić je potpuno ovisan o do sada minornim strančicama poput PUPS-a i SPO koje će imati ključ većine.

Vučić je obećao reforme i narodu i Europskoj uniji, a sada mu za vrat dišu ojačane protureformske i proruske stranke ne samo iz opozicije, već i iz vlastite koalicije (PUPS, PS). Proeuropska opozicija je izgleda uspjela steći biračku bazu i iznjedriti nove ljude poput Radulovića. Ukoliko uspiju učvrstiti svoju suradnju, pojavit će se alternativa SNS-u. A nagodinu Srbiju čekaju predsjednički izbori. I Vučićeva odluka, da li će ponovno poduprijeti Nikolića, protivnika EU i NATO-a, ili će pokušati sam preuzeti mjesto predsjednika, te poput Erdogana, moć preseliti iz premijerskog u predsjednički ured.

U svakom slučaju, na istoku još jako dugo, neće biti ništa novo. 

Srbija rezultati izbora 14 16

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori, Politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.