Vjerovatni put do izbora


Medijska buka oko krize hrvatske vlade je postala zaglušujuća, teško je razabrati spinove i dezinformacije od činjenica, te stoga pišem ovaj preglednik događaja, kako bi olakšao snalaženje svim zainteresiranim u ovoj političkoj i pravnoj močvari.

Do sada:

SDP je zatražio izglasavanje nepovjerenja potpredsjedniku vlade Karamarku 18.05., u roku od 30 dana

Most je najavio potporu zahtjevu SDP-a

Predsjednik Vlade Orešković je zatražio ostavke potpredsjednika Karamarka i Petrova

Petrov je izjavio da je spreman podnijeti ostavku, ako isto učini i Karamarko

HDZ je pozvao predsjednika Vlade da podnese ostavku

 

Opcije ispred HDZ-a:

Podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja predsjednika Vlade u Saboru, čime počinje rok od 7 dana za izjašnjavanje Vlade o prijedlogu i 30 dana za glasanje u Saboru

Odluka Vlade (HDZ-ova ministarska većina) o podnošenju ostavke Vlade

Ostavke HDZ-ovih ministara

 

Opcije premijera Oreškovića:

Ostavka (nanosi mu manje političke štete od izglasavanja nepovjerenja, pogotovo ako se namjerava kandidirati na izborima)

Razrješenje dužnosti potpredsjednika Vlade

Predlaganje novih potpredsjednika Vlade (u dogovoru sa Milanovićem i Petrovom)

Sazivanje sjednice Vlade i predlaganje dnevnog reda Vlade

Prekidanje sjednice Vlade u slučaju pokušaja HDZ-a da ga preglasaju i izglasaju ostavku Vlade

Razrješenje ministara iz HDZ-a

Konzultacije sa Milanovićem o potpori vladi bez Domoljubne koalicije (tzv. „stručnoj“ vladi) na oročeni rok trajanja

 

Rokovi:

Sjednica Vlade (najvjerovatnije četvrtak 09.06. ili petak 10.06). Sjednica će gotovo sigurno biti telefonska, bez mogućnosti ministarskih prijedloga

Eventualna „stručna vlada“ bi morala biti dogovorena PRIJE glasanja u Saboru o povjerenju predsjedniku Vlade

 

Opcije Sabora:

Saborska većina usvaja dnevni red i može staviti glasanje o nepovjerenju predsjedniku Vlade PRIJE petka 17.06. (dan glasanja) glasanja o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade (ako je zahtjev podnesen najkasnije do 09.06.)

Jedan zastupnik može predložiti odluku o raspuštanju Sabora, koju donosi 76 zastupnika. Raspuštanje Sabora bi značilo održavanje izbora u roku od 30 do 60 dana, tj. tijekom srpnja ili kolovoza.

 

Stav SDP-a da ne podrži uspostavu „stručne vlade“ upućuje na to da će predsjednik Vlade PODNIJETI ostavku prije glasanja u saboru o nepovjerenju predsjedniku Vlade. SDP očito želi izbore u jesen.

 

Zaključak:

Ostavka predsjednika Vlade je najvjerovatnija opcija, u trenutku prije glasanja o nepovjerenju. Time bi zapravo poštedio Most i SDP od nužnosti da glasaju protiv njega, kako bi osigurali raspisivanje izbora. Ovakva odluka će ukazivati na njegovu namjeru kandidiranja na izborima sa svjom listom.

 

Poslije ostavke/izglasavanja nepovjerenja premijeru počinju konzultacije Predsjednice o novom mandataru Vlade sa predstavnicima saborskih klubova/stranaka, koje mogu trajati od 1 dana do najduže 30 dana.

Zatim Predsjednica raspisuje izbore, koji će se održati u nedjelju, u roku od 30 do 60 dana, što nas dovodi najdalje do sredine rujna.

Na prošlim izborima trebalo je 17 dana za proglašenje konačnih potpunih službenih rezultata izbora, od DIP-a i Ustavnog suda. Zatim kreće rok od 20 dana za konstituiranje Sabora i rok od 30 dana za glasanje o prijedlogu Vlade mandatara (mišljenje ustavnih stručnjaka koje je konzultirala Predsjednica). Ovi rokovi nas dovode do sredine studenog.

Ukoliko nitko ne uspije dobiti potporu 76 zastupnika, opet slijedi raspuštanje Sabora i novi krug izbora, te Predsjednica sama imenuje „tehničku“ vladu.

 

Sažetak

  1. HDZ-ov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijera
  2. Sjednica Vlade u roku kraćem od 7 dana od podnošenja zahtjeva
  3. Predsjednik Sabora će predložiti uvrštenje na dnevni red zahtjeva pod 1. PRIJE glasanja o nepovjerenju Karamarku
  4. Ostavka Oreškovića
  5. Konzultacije (Orešković je premijer tehničke vlade)
  6. Raspisani izbori (Orešković je premijer tehničke vlade)
  7. Izbori u rujnu
Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Komentari, Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.