Fakti o lokalnim izborima


Razni stranački lideri započeli su već sa proglašavanjem izborne pobjede, iako drugi krug izbora za župane i (grado)načelnike je sve samo ne izvjestan. Velika iznenađenja (pobjede underdoga) su moguća u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vinkovcima, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Varaždinskoj županiji.

Također treba imati na umu kako relativna pobjeda u Gradskom vijeću ne znači baš ništa, ako se ostale liste mogu udružiti protiv tebe ! Tako na primjer, nemoguće je formirati većinu u Osijeku bez Mosta, osim ako HDZ ne odluči surađivati sa SDP-om.

Gradsko vijeće Osijeka čine: 10 HDZ, 10 SDP-HNS-HSS-ANU, 5 Most, 3 HDSSB, 3 Biraj bolje, 2 DESNO (Đapić) i 2 KLGB Lovoković.

A do tada obradimo one fiksne, rezultate lista za županijske skupštine. HDZ i SDP izašli su na izbore i prešli prag u svim županijama i Zagrebu. Most nije izašao u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj, a prag nije prešao u Međimurskoj, Varaždinskoj i Zagrebu. Živi zid nije izašao u Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj, a prag nije prešao u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebu. Ostale stranke imaju samo regionalni karakter poput HNS, BM365, IDS, HDSSB, liste Šišljagića, Bajsa, Korena, Petrine.

2017 broj glasova po strankama

 

Broj dobijenih glasova

2017 postoci glasova

Postotci po županijama

2017 postoci glasova 2

Postotci po županijama

Ukupni broj vijećnika HDZ-ovih lista je 368, dok liste SDP, HNS i IDS imaju zajedno 278, Most 73, Živi zid 27, Bandić Milan 24, Bajs 17, Reformisti, Starčević i SDSS po 9, Duspara, Lacković, Šišljagić i Švaljek po 8, Kerum 7, Mreža nezavisnih lista i Petrina 6, Esih 5, HDSSB, Pametno i Zagreb je naš po 4, Kalić, Burić i HSS po 3, HSLS, DDS, HSPAS i MODES-HSP po 2.

Update: U zbroj nisu uključeni dodatni kompenzacijski manjinski mandati.

2017 broj vijecnika

Mandati po županijama

2017 broj vijecnika 2

Mandati po županijama

Ovaj unos je objavljen u Komentari, Parlamentarna politika i izbori, Politika i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.