Mit o plavoj Hrvatskoj


Politički komentatori puni su fraza o HDZ-ovoj pobjedi koja je zaplavljela Hrvatsku. Da li je ta teza uopće istinita ? Da li većina birača Hrvatske podupire HDZ ?

NE.

Ako želimo vidjeti stvarni rejting stranaka na lokalnim izborima, onda ne smijemo upasti u klopku brojanja vijećnika i (grado)načelnika. Zar načelnik u općini od 300 stanovnika vrijedi jednako kao gradonačelnik Zagreba ili Splita. Taman posla ! Kako uspoređivati gradskog vijećnika Splita i općinskog vijećnika Zažablja ? Sve općine u RH  zajedno imaju manji broj stanovnika i višestruko manji proračun od Zagreba.

Brojanje načelnika ili vijećnika ne može nam ništa reći o snazi i potpori neke stranke na nacionalnim izborima. Samo nekoliko najpopularnijih nezavisnih kandidata doseže desetak tisuća glasova, što bi im omogućilo izravan ulazak u Sabor.

Jedini rezultati koji nam mogu poslužiti kao vodilja za parlamentarne izbore, i svakako puno pouzdaniji od telefonskih anketa na nekoliko stotina ljudi, sa marginom pogreške između 3 % i 4 %, su izbori za županijske skupštine. Tu se nisu vodile individualne, već stranačke kampanje. Županije ili grupe županija su po veličini uglavnom slične izbornim jedinicama i time su pogodnije za analizu od gradskih i općinskih izbora.

Jedina stranka koja je izašla na izbore za sve županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba je Hrvatska demokratska zajednica. Njoj su se u različitim županijama suprotstavile, negdje udružene, negdje podjeljene, ali uvijek jasno anti-hadeze stranke ili koalicije stranaka bivše Kukuriku koalicije okupljene oko SDP-a, HNS-a ili HSS-a i njihovih koalicija SDP-HSS, SDP-HNS-HSS, NL Bajs-HNS, IDS-HNS.

Samo su još dvije stranke izašle u većini županija: Most, koji nije izašao na izbore u tri (Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj) i Živi zid koji nije izašao u četiri (Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj).

Regionalne stranke

Stranka “Bandić Milan 365-Rad i solidarnost” prag od 5 % prešla je u Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a njen saborski zastupnik Lacković u Koprivničko-križevačkoj. Reformisti su samostalno prešli prag u Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj, HSPAS u Vukovarsko-srijemskoj, a SDSS u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Ostale liste izborni prag, odnosno približno potreban broj glasova  su osvojile u samo po jednoj županiji ili u Zagrebu.

2017 broj glasova po strankama

Teoretsku šansu za osvajanje saborskog mandata, za koji je potrebno više od 10.000 glasova, iako nisu postali (grado)načelnici, župani ili nisu prešli prag, imaju kandidati koji su se u prvom krugu suprotstavili etabliranim strankama za predstavnička vijeća.

2017 Liste nezavisnih kandidata.PNG:

Usporedimo rezultate izbora za županijske skupštine 2017.g., sa rezultatima istih izbora 2013.g.  HDZ je sa 664.278 glasova i 35,07 % pao na 535.748 glasova ili 31,77 %. Liste SDP, HNS, HSS, HSU i IDS osvojile su 2013.g. 521.324 glasa ili 30,68 %, a 2017. su osvojile, zajedno sa listom NL D. Bajs, HNS i dr. ukupno 507.367 glasova ili 30,10 %. A tu je i lista V. Šišljagića koja surađuje sa HNS u Osijeku i podiže zbroj na 522.620 ili 31,00 %.

Dakle, HDZ 31,77 % vs AntiHDZ 31,00 %. Kakva veličanstvena pobjeda !

Izbori 2000_2017 glasoviIzbori 2000_2017Graf izbori 2000_2017

I na kraju, u vezi tvrdnje da HDZ-u popularnost  raste. Na izborima za EU parlament 2014. HDZ je osvojio svoj najbolji rezultat ovog tisućljeća, 41,42 %, da bi 2016. osvojili 36,27 %, a pola godine poslije samo 31,77 %. Kakav rast !

Ovaj unos je objavljen u Parlamentarna politika i izbori i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.